Όταν η πολιτεία μετέφερε την αρμοδιότητα της σχολικής στέγης στην τοπική αυτοδιοίκηση, καταργώντας παράλληλα τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, άφησε μια εκκρεμότητα: Τις οικοδομικές άδειες.
Τα περισσότερα σχολικά κτίρια στη χώρα δεν έχουν οικοδομικές άδειες. Όπως έχει συμβεί και με άλλα δημόσια κτίρια. Είναι ένα ζήτημα με το οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη κάθε φορά που θέλει ή επιδιώκει να κάνει μια σημαντική παρέμβαση σε σχολικό κτίριο, πόσο μάλλον να διεκδικήσει πόρους από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Το ίδιο συμβαίνει και στον Δήμο Ιωαννιτών που «μετράει» 145 σχολικά κτίρια. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν οικοδομικές άδειες. Υπάρχουν και περιπτώσεις που οικοδομικές άδειες υπάρχουν αλλά οι σχετικοί φάκελοι είναι άδειοι.
Μια ενδεικτική εμπλοκή με την υπόθεση αυτή, είναι το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα τοπικής αυτοδιοίκησης «Αντ. Τρίτσης». Πριν από λίγες ημέρες, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ανέφερε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων ότι το πρόγραμμα του προσεισμικού ελέγχου στα σχολικά κτίρια έχει βαλτώσει σε όλη τη χώρα. Κι αυτό επειδή η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για την καταγραφή των ελέγχων, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον αριθμό της οικοδομικής άδειας.
Ο κ. Μπέγκας επεσήμανε ότι μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) γίνεται προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος εισόδου στην πλατφόρμα προκειμένου να προχωρήσουν τα προγράμματα προσεισμικού ελέγχου.
Το ζήτημα όμως της εκκρεμότητας των οικοδομικών αδειών παραμένει. Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος, σε πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή, με αφορμή το πρόβλημα που υπάρχει στο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής, επέρριψε ευθύνες στην πολιτεία που δεν προχωρά νομοθετικές ρυθμίσεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε όλα τα σχολεία.
Το ΚΚΕ προσπαθεί να αναδείξει το όλο ζήτημα, όπως φαίνεται, σε όλα τα επίπεδα. Η περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ) με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα θέτει προ των ευθυνών της και την Περιφέρεια Ηπείρου. Για τον λόγο αυτόν, κατέθεσε σχετική επερώτηση για τη σχολική στέγη, η οποία θα συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής.
Το σκεπτικό της παρέμβασης αυτής εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος. «Αντί να αναζητήσει λύσεις για τα σημαντικά προβλήματα και να εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα την ανασύσταση των φακέλων των οικοδομικών αδειών όλων των σχολικών μονάδων της περιοχής, εντάσσει στο ΠΕΠ Ηπείρου πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, το οποίο αφορά λιγότερες από το 40% των σχολικών μονάδων, δηλαδή αυτές που έχουν άδειες».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα πρέπει να εκπονήσει ένα εκτενές σχέδιο ανέγερσης νέων διδακτηρίων και να απαιτηθεί η χρηματοδότησή του από εθνικά ή κοινοτικά κονδύλια. Εκτιμάται ότι η περιφερειακή αρχή θα υποστηρίξει ότι η αρμοδιότητα της ανέγερσης νέων διδακτηρίων δεν είναι δική της αρμοδιότητα. Ωστόσο, στο παρελθόν, έχει εμπλακεί σε ανέγερση σχολικής μονάδας.