Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχολείο στα κέντρα φιλοξενίας για τα προσφυγόπουλα

Εικόνα του άρθρου Σχολείο στα κέντρα φιλοξενίας για τα προσφυγόπουλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/07/2016, 18:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μειώθηκε ο αριθμός των προσφύγων στην Ήπειρο, εκτιμάει ο συντονιστής του στρατοπέδου Κατσικά Φίλιππας Φίλιος. «Έχουμε περίπου 200 λιγότερα άτομα. Κάποιοι έφυγαν για άλλα κέντρα φιλοξενίας, κάποιοι εκτιμούμε ότι έχουν καταφέρει να φύγουν από τη χώρα» τόνισε ο κ. Φίλιος, στην ενημέρωση που έκανε σήμερα Δευτέρα για το θέμα. «Από αυτούς, οι περισσότεροι, το 90% είναι από τον Κατσικά» τόνισε.

 Η άλλη είδηση που βγήκε από την ενημέρωση, είναι ότι η «γραμμή» του υπουργείου Παιδείας είναι να δημιουργούν σχολικές υποδομές μέσα στα κέντρα φιλοξενίας και να πάνε εκεί τα προσφυγόπουλα σχολείο από τον Σεπτέμβριο και όχι στα υπάρχοντα σχολεία. «Οι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για να πάνε τα παιδιά σχολείο» είπε ο κ. Φίλιος, συμπληρώνοντας ότι ήδη, τρία πανεπιστήμια (και το Ιωαννίνων ανάμεσά τους) έχουν πάρει άδεια να κάνουν μελέτες στον καταυλισμό.

Ενημέρωσε επίσης ότι έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν τα συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων, καθώς και κάποιες ακόμα υποδομές όπως παιδόποτος, τέντες συγκέντρωσης. Ακόμα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία  για να τοποθετηθούν πατώματα στις σκηνές και εξαπλώνεται το σύστημα πυρόσβεσης. Παράλληλα και συνεργασία με τις ΜΚΟ και την Ύπατη Αρμοστεία, σε εξέλιξη βρίσκεται η διανομή του voucher της οικονομικής ενίσχυσης (300 ευρώ ανά οικογένεια), αναμένεται η οδοντιατρική κάλυψη από τους Γιατρούς του Κόσμου και τέλος, αναζητούνται ακόμα τα αυτοκίνητα «άμεσης ανάγκης», ώστε να μην εμπλέκονται τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε περιπτώσεις διακομιδών μη σοβαρών περιστατικών.

«Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με όλους τους φορείς» είπε ο κ. Φίλιος και πρόσθεσε ότι ο στόχος παραμένει να είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο η Παιδόπολη.

«ΣΠΕΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ»

Ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε και στα περί κρουσμάτων φυματίωσης που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες, χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του από τον τρόπο που διασπείρονται οι φήμες. «Πρώτον, θετικοί στο μαντού μπορεί να είμαστε τα μισά Γιάννενα» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι νοσεί ο πληθυσμός από φυματίωση. «Δεύτερον, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει δεχθεί σήμα. Εάν βρεθούν ενεργά άτομα και όχι θετικοί στο εμβόλιο, που επαναλαμβάνω δεν σημαίνει φυματίωση, δεν μπορεί να μην μαθευτεί επίσημα», συμπλήρωσε. Τέλος, σημείωσε ότι η φυματίωση, ακόμα και αν προκύψει ως νόσος, «είναι απόλυτα ιάσιμη πλέον και δεν διαδίδεται όπως παλιά. Δημιουργούμε φόβο εκεί που δεν υπάρχει», κατέληξε.

ΠΡΟΣ ΠΕΤΡΑ ΟΛΥΜΠΟΥ ΟΙ ΓΙΕΖΙΝΤΙ;

Ο κ. Φίλιος ενημέρωσε ότι έχει καταλαγιάσει η υπόθεση με τους Γιεζίντι που μεταφέρθηκαν στην Φανερωμένη και ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μεταφερθούν, τόσο από τα Γιάννενα, όσο και από άλλα κέντρα στα οποία διαμένουν ανά τη χώρα, στην Πέτρα Ολύμπου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3