dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη Θεσσαλονίκη για καταγραφή οι πρόσφυγες

Εικόνα του άρθρου Στη Θεσσαλονίκη για καταγραφή οι πρόσφυγες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2016, 17:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

​Στη Θεσσαλονίκη τελικά θα καταγραφούν οι πρόσφυγες της Ηπείρου, καθώς δεν θα εγκατασταθεί εδώ η σχετική υποδομή. Οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται καθημερινά ανά 200 στη Θεσσαλονίκη, για να γίνει η καταγραφή τους, όπως ανακοίνωσε ο συντονιστής του κέντρου φιλοξενίας Κατσικά, Φίλιππας Φίλιος.

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου με αυτή την ιδιότητα, ο κ. Φίλιος παρουσίασε ουσιαστικά έναν προγραμματισμό για το καλοκαίρι, με έργα υποδομών που θα γίνουν ή γίνονται στον Κατσικά, με τα έργα που θα γίνουν στην Αγία Ελένη για να εγκατασταθούν εκεί πρόσφυγες, αλλά και για την επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν.

«Έχει προβλήματα ο καταυλισμός, είναι δεδομένο αυτό. Η ανάγκη τον επέβαλε» είπε ο κ. Φίλιος ξεκινώντας τις δηλώσεις. Αυτή τη στιγμή, από τον Κατσικά έχουν φύγει έξι οικογένειες Αφγανών και 231 Γεζίντι, οι οποίοι μετεγκαταστάθηκαν στη Φανερωμένη, κοντά στη ΒΙΠΕ. Ο κ. Φίλιος είπε ότι υπήρξε μια ασυνεννοησία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία αποφάσισε άμεσα να τους μεταφέρει από τον Κατσικά, καθώς δέχονταν απειλές. «Έμαθα για τη μετεγκατάσταση έξω από το γραφείο του κ. Μουζάλα. Ο ίδιος ο υπουργός, αρχικά ήθελε να μείνουν στον Κατσικά και να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία αποφάσισε άμεσα τη μετεγκατάστασή τους, προκειμένου να μην είναι ούτε εκτός στρατοπέδου, ούτε στην πλατεία του Κατσικά», εξήγησε και πρόσθεσε: «Πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι οι Γεζίντι είναι κατατρεγμένος λαός, ο οποίος έχει υποστεί κανονικό αφανισμό. Είναι ήσυχοι άνθρωποι και η υποχρέωσή μας για τη φιλοξενία, είναι διεθνής υποχρέωση». Έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι «η υπόθεση βρίσκεται στην ανταλλαγή αμοιβαίων εξηγήσεων, κεντρικά».

ΣΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΟΧΗΜΑΤΑ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ

Κατά τα λοιπά, ενημέρωσε ότι στις άμεσες προτεραιότητες είναι η κατασκευή σκιασμένων χώρων στον Κατσικά, η εξασφάλιση οχημάτων για να ικανοποιούνται άμεσες ανάγκες μετακίνησης, κυρίως υγειονομικές των προσφύγων, η εγκατάσταση χώρων με τηλεοράσεις κ.λπ. Ο κ. Φίλιος έχει ζητήσει 80 άτομα από το δήμο Ιωαννιτών, από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για να στελεχώσουν τη δύναμη του καταυλισμού, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα εγκατασταθεί και οδοντιατρική μονάδα. «Τα περισσότερα προβλήματα είναι τέτοιας φύσης» είπε και πρόσθεσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία αναλαμβάνει την προσωρινή μετεγκατάσταση σε σπίτια εγκύων ή νέων μητέρων με τα νεογέννητα παιδιά.

Στην Παιδόπολη της Αγίας Ελένης, έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός και αναμένεται τώρα η μελέτη από την Ύπατη Αρμοστεία ώστε να ξεκινήσουν τα έργα. Σύμφωνα με τον κ. Φίλιο, ο σχεδιασμός είναι εκτός χρόνου μόνο έξι ημέρες, αυτή τη στιγμή. «Το σημαντικό είναι ότι στην Παιδόπολη υπάρχουν κουζίνες. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να μαγειρεύουν το φαγητό τους οι ίδιοι» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι το 90% των χρημάτων είναι ευρωπαϊκά και δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Είναι χρήματα που πέφτουν στην τοπική αγορά, μην το ξεχνάμε» τόνισε.

Πρόβλημα υπάρχει με τους μεταφραστές στα κούρδικα. Στα αραβικά βρίσκονται άνθρωποι που μιλούν τη γλώσσα, στα κούρδικα όμως όχι. Ο κ. Φίλιος είπε ότι η συνεργασία των φορέων είναι πολύ καλή και ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ συνεχείς είναι οι προσφορές ανώνυμων γιαννιωτών, σε είδη πρώτης ανάγκης. Αυτή την περίοδο, χρειάζονται εντομοαπωθητικά, πετσέτες κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3