Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 10-09-2016, 09:15
ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο για την κήρυξη εκεχειρίας στη Συρία ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έπειτα από μια ημέρα μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Ουάσινγκτον και Μόσχα επιχειρούν να ανοίξουν το κεφάλαιο τερματισμού της βίας στην Συρία επιτυγχάνοντας μία συμφωνία κυριολεκτικά ένα βήμα πριν το ναυάγιο των συνομιλιών.

Οι επικεφαλής της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός αρχής γενομένης από την δύση του ηλίου της 12ης Σεπτεμβρίου.

«Αν το σχέδιο εφαρμοστεί με καλή πίστη, αν οι μετέχοντες κάνουν τα πράγματα, που τους έχουν διατεθεί να κάνουν και τους έχουν ζητηθεί, τότε αυτή μπορεί να είναι μία στιγμή κατά την οποίαν οι πολύπλευρες προσπάθειες στο διπλωματικό τραπέζι, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να διαρκέσουν και να παράσχουν στον λαό της Συρίας την μετάβαση», υποστήριξε ο Τζον Κέρι.

«Εμείς, όπως είπε κι ο Τζον δημιουργούμε ένα κοινό επιχειρησιακό κέντρο, στο οποίο στρατιωτικές και ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ θ’ αντιμετωπίσουν πρακτικά ζητήματα διαχωρισμού των τρομοκρατών και της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης. Παράλληλα θα συντονιστούμε σε κοινά πλήγματα κατά των τρομοκρατών προερχόμενα από την ρωσική αεροπορία και την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso