ΚΟΣΜΟΣ

«Σχέδιο 15 σημείων» μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

Εικόνα του άρθρου «Σχέδιο 15 σημείων» μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2022, 20:28
ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τους Financial Times, Ρωσία και Ουκρανία έχουν συγκροτήσει ένα σχέδιο 15 σημείων, που περιλαμβάνει κατάπαυση πυρός και απόσυρση των Ρώσων, αν το Κίεβο δηλώσει «ουδετερότητα» και δεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του.

Το ρεπορτάζ επικαλείται τρία άτομα που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Η πρόταση συζητήθηκε εξ ολοκλήρου την Δευτέρα και ουσιαστικά, «κόβει» την πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ, με υπόσχεση να μην επιτρέψει εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων στα εδάφη της (από ΗΠΑ, Αγγλία, Τουρκία).

Το σχέδιο δεν είναι εύκολο, καθώς, όσο μεγάλα είναι τα ζητήματα που θέτει η Ρωσία, άλλο τόσο είναι και τα εδάφη που πήρε η Ρωσία, παρά τη συμφωνία του 1994.


Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν σκεπτικοί για την «αφοσίωση» του Πούτιν στην ειρήνη, όπως τη διακηρύττει και ανησυχούν ότι απλά η Μόσχα κερδίζει χρόνο για ανασύνταξη των δυνάμεων και συνέχιση της επίθεσης.

Ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ είπε στους FT ότι κάθε πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από την ουκρανική επικράτεια, από εδάφη που κατακτήθηκαν μετά την εισβολή, ειδικά στις νότιες επαρχίες και στην Αζοφική θάλασσα, καθώς και στο Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος της Δούμας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η «ουδετερότητα της Ουκρανίας,σ τα πρότυπα Αυστρίας ή Σουηδίας, είναι μια πιθανότητα». Επίσης, ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ είπε ότι «απόλυτα συγκεκριμένες διατυπώσεις είναι κοντά στο να συμφωνηθούν».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back