Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σχεδιαστές και κατασκευαστές συναντάνε αγρότες

Εικόνα του άρθρου Σχεδιαστές και κατασκευαστές συναντάνε αγρότες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2018, 12:51
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το P2P Lab υλοποιεί το έργο cultiMake, που πρόκειται για μια συνάντησης σχεδιαστών, κατασκευαστών (makers) και αγροτών οι οποίοι προσαρμόζονται σε έναν ψηφιοποιημένο κόσμο. Το έργο θα λάβει χώρα στο Habibi.Works από σήμερα έως την Παρασκευή, 3 Αυγούστου.

Το P2P Lab εργάζεται για την προώθηση ενός αναδυόμενου μοντέλου συνεργατικής παραγωγής για την γεωργία, το οποίο συνδυάζει την παραγωγή που βασίζεται στα κοινά με την επιτραπέζια κατασκευή (desktop manufacturing). Η γεωργία είναι μια βασική δραστηριότητα για τις περιφερειακές και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης καθώς επίσης αποτελεί έναν κρίσιμο παραγωγικό τομέα. Επίσης πρόκειται για ένα πεδίο όπου ανοιχτές λύσεις υλισμικού και λογισμικού έτοιμες για εφαρμογή έχουν ήδη παραχθεί και μπορούν να εφαρμοστούν και να βελτιωθούν. Ωστόσο, ο κατακερματισμός των υπαρχόντων ανοιχτών λύσεων για την γεωργία δεν ευνοεί την αναπαραγωγή τους, τον διαμοιρασμό και την βελτίωσή τους.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η αλληλεπίδραση και η αλληλοτροφοδότηση μεταξύ των σχεδιαστών, κατασκευαστών και αγροτών, θα γίνει το πενθήμερο εργαστήριο που θα φιλοξενήσουν οι Habibi.Works (ένας χώρος δημιουργίας-makerspace για πρόσφυγες αιτούντες άσυλο και για ντόπιους» στον Κατσικά

 Οι Habibi.Works, από το 2016, λειτουργούν οχτώ εργαστήρια τα οποία χρησιμεύουν ως πλατφόρμες αμοιβαίας εκπαίδευσης, ενδυνάμωσης και ανταμώματος.

«Ο βασικός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε στην εξοικείωση της τοπικής κοινότητας με τις ανοιχτές τεχνολογίες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη και, ιδανικά, να συνδέσουμε κόμβους (για παράδειγμα Fab Labs) οι οποίοι παρέχουν τεχνικές υποδομές για ανάπτυξη. Αυτό ευελπιστούμε να δημιουργήσει ένα δίκτυο κοινοτήτων ανοιχτού λογισμικού/υλισμικού και τοπικών αγροτών ξεπερνώντας τα εμπόδια διαμέσου της διάχυσης της γνώσης και της συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος» σημειώνει το P2P Lab.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων θα κατασκευαστούν τέσσερις λύσεις σχετικές με την αγροτική παραγωγή. Θα μιλήσουν οι εξής σχεδιαστές

  • André Rocha, Βοηθός Καθηγητής στο ESELx - IPL και επικεφαλής σχεδιαστής προϊόντων
  • Άγγελος Παππάς, προγραμματιστής και ακτιβιστής.
  • Jonathan Minchin, Συντονιστής του Green Fab Lab των Valldaura Labs στο κέντρο IAAC της Βαρκελώνης.
  • Τρύφωνας Παπαϊωάννου, κατασκευαστής και μελισσοκόμος.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back