ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Σχεδία», μια δύσκολη συζήτηση…

Εικόνα του άρθρου «Σχεδία», μια δύσκολη συζήτηση…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2021, 23:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ιωαννίνων «Σχεδία» βιώνει τον τελευταίο καιρό μια ιδιαίτερη κρίση, η οποία πλήττει την αξιοπιστία και το κύρος ενός φορέα που προσφέρει στην πόλη, και ευρύτερα στην περιοχή, εδώ και 27 χρόνια. Η κρίση αυτή έχει οδηγήσει τη «Σχεδία» και στη Δικαιοσύνη, η οποία έχει να επιτελέσει το δικό της έργο.

Η «Σχεδία» είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου στο οποίο συμμετέχουν τοπικοί φορείς. Από τότε που συστάθηκε, πρόεδρος είναι ο Στέφανος Τζιμογιάννης ως εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών και επιστημονικά υπεύθυνος ο καθηγητής Αγωγής Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Κούτρας –σήμερα οι σχέσεις των δύο αντρών βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο.

Η ένταση που υπάρχει, εκ των πραγμάτων, δυσκολεύει τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της «Σχεδίας», με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων να αναδεικνύουν διαστάσεις της όλης υπόθεσης.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων στο Διοικητικό Συμβούλιο έδωσαν το παρών στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων (με συνεδρίαση), όπου τα της «Σχεδίας» συζητήθηκαν μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Στη συνεδρίαση, παρόντες ήταν και οι κ.κ. Τζιμογιάννης και Κούτρας οι οποίοι έκαναν τις τοποθετήσεις τους (σ.σ. οι θέσεις τους έχουν καταγραφεί με δημόσια κείμενά τους - διαβάστε εδώ και εδώ). 

Ο κ. Τζιμογιάννης επανέλαβε το «κατηγορώ» του, με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, κατά του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ. Κατηγόρησε τον κ. Ελισάφ ότι αυτός ευθύνεται για τη βαθιά κρίση της «Σχεδίας», κάνοντας λόγο για «ρεβανσισμό», όπως και ότι «συγκέντρωσε τον στρατό εναντίον του». Ο κ. Κούτρας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο και ότι η «Σχεδία», από την πρώτη μέρα που λειτούργησε, είχε και θεραπεία. Διάβασε δε μια ευχαριστήρια επιστολή από πρώην φυλακισμένο που πέρασε από τη «Σχεδία», με εμφανή συγκίνηση. Όπως είπε, μετά την κρίση, το θεραπευτικό πρόγραμμα έχει διακοπεί.

Σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος κ. Ελισάφ μπήκε στο στόχαστρο από παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τον χειρισμό της όλης υπόθεσης. Ο Θωμάς Μπέγκας από την παράταξη «Ενότητα Πολιτών» τον κατηγόρησε ότι «ενεργεί ως μονάρχης», ότι «αντί να δράσει πυροσβεστικά με σκοπό το καλό της Σχεδίας, φροντίζει να βάζει μπουρλότο» και ότι «υποκατέστησε την υποχρέωση της συνεργασίας Δήμου και ‘Σχεδίας’ με μια προσωπική αντιπαράθεση με τον πρόεδρό της, ήταν απαξιωτική». Η Τατιάνα Καλογιάννη από την παράταξη «Ιωάννινα_2023» μίλησε για «κατά το δοκούν παρέμβαση του δημάρχου» και εκτίμησε ότι θέματα που αφορούν την εκπροσώπηση του Δήμου σε φορείς και εταιρίες «θα πρέπει να λύνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο με διαφάνεια, με αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της τήρησης των κανονισμών».

Ο Λάζαρος Νάτσης από τους «Πολίτες για την Ανατροπή» έκανε αναφορά σε μια κρίση «στην οποία δεν  υπερισχύουν οι αξίες αλλά οι προσωπικότητες» και εκτίμησε και ο ίδιος ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να ενημερωθεί για ό,τι συμβαίνει στη «Σχεδία» εγκαίρως.

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Όλυ Τσουμάνη αμφισβήτησε τον τρόπο της συζήτησης, αναφέροντας ότι το σώμα θα έπρεπε να έχει στα χέρια του τους απολογισμούς του Κέντρου Πρόληψης, ενώ από την «Αριστερή Παρέμβαση» ο Χρήστος Πατσούρας ανέφερε ότι «η κουβέντα άργησε να γίνει», αλλά αμφισβήτησε και ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η συζήτηση με ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Ο δήμαρχος κ. Ελισάφ αρνήθηκε τις κατηγορίες και μίλησε με σκωπτικό τρόπο για τις «επισημάνσεις» και για τα σενάρια, όπως είπε, περί «συμμαχίας με τον περιφερειάρχη και με τον μητροπολίτη». «Δεν μπορεί να γίνεται δίκη προθέσεων» είπε χαρακτηριστικά, και ξεκαθάρισε, διαβάζοντας και σχετική αλληλογραφία, ότι ο ίδιος δεν παρενέβη στα όργανα ή στους εκπροσώπους των φορέων της «Σχεδίας» όπως και ότι δεν υπάρχει καμία προσωπική κόντρα με τον κ. Τζιμογιάννη. Όσα για τα όσα είπε ο κ. Τζιμογιάννης, περιορίστηκε να πει ότι «δεν μπορεί να βρίζει κανείς με αυτόν τον τρόπο. Αντιπαρέρχομαι τους
χαρακτηρισμούς αλλά είναι βαρβαρότητα αυτή η συμπεριφορά προς τους εκπροσώπους των φορέων».

 Δεσμεύτηκε δε ότι σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα καταθέσει την πρότασή της για τον νέο εκπρόσωπο του Δήμου στη «Σχεδία» λόγω λήξης θητείας του κ. Τζιμογιάννη. Σημειωτέον ότι η κα Καλογιάννη κατέθεσε ήδη κατά τη συνεδρίαση την πρότασή της να οριστεί εκ νέου ο κ. Τζιμογιάννης στη «Σχεδία» ως εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών.

*Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back