ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Σχεδία»: Ανακοίνωση για τους υπουργούς στο συνέδριο «μείωσης βλάβης»

Εικόνα του άρθρου «Σχεδία»: Ανακοίνωση για τους υπουργούς στο συνέδριο «μείωσης βλάβης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2024, 19:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι εργαζόμενοι-ες στη «Σχεδία» με ανακοίνωσή τους, παρεμβαίνουν ξανά για το νομοσχέδιο που στην ουσία καταργεί τους φορείς πρόληψης.

Αυτή τη φορά, ασκούν κριτική για τον «εναγκαλισμό του συνεδρίου ‘Μην κολλάς’» που είχε ως θέμα τις υπεύθυνες συμπεριφορές και τη μείωση βλάβης από εθιστικές συνήθειες.

Βέβαια, το συνέδριο ήταν σπονσοραρισμένο από εταιρία οινοπνευματωδών (Αθηναϊκή Ζυθοποιία), ειδών καπνιστού (Παπαστράτος) και στοιχήματος (Betsson)…

Αυτό δεν εμπόδισε κυβερνητικά στελέχη (που προσυπογράφουν την κατάργηση των φορέων πρόληψης) να συμμετέχουν σε αυτό ως ομιλητές: ο υφυπουργός Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σ. Ζαχαράκη, μαζί με τους διορισμένους από την κυβέρνηση προέδρους των δύο οργανισμών πρόληψης και απεξάρτησης Αθ. Θεοχάρη (ΟΚΑΝΑ) κα Χρ. Λιάπη (ΚΕΘΕΑ).

«Για όλους εμάς, που χρόνια τώρα εργαζόμαστε με επιτυχία στην πρόληψη των εξαρτήσεων από νόμιμες (π.χ. καπνός, αλκοόλ) και παράνομες ουσίες, καθώς και των εθιστικών συμπεριφορών, προσπαθώντας να δώσουμε τις απαντήσεις στις βαθύτερες ψυχοκοινωνικές αιτίες των εξαρτήσεων, είναι αδιανόητη η ευκολία, που εγκαταλείπεται ένα επιτυχημένο μοντέλο, δίνοντας τη θέση του στην ‘επικοινωνία, διάδοση και προβολή των καλών πρακτικών μείωσης της βλάβης και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας στην ήπια κατανάλωση και τις υπεύθυνες συμπεριφορές’» τονίζουν οι εργαζόμενοι και ο επιστημονικός υπεύθυνος της «Σχεδίας».

Επίσης, συμπληρώνουν ότι το επιχείρημα της ελαχίστης και ασφαλούς χρήσης αποτελεί την συνηθέστερη μεθοδολογία «στράτευσης», ενώ «στην πραγματικότητα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η νευροβιολογική κατάσταση κάθε εξαρτησιογόνου διεργασίας στον εγκέφαλο περνά από μια αρχική περίοδο εύκολης ικανοποίησης και ευχαρίστησης, με πολύ λίγη δόση εξαρτησιογόνου ουσίας, όμως οι ανάγκες αυξάνουν, με όρους και βιοχημικές διαδικασίες μελετημένες και γνωστές, που αποτελούν τη βιολογική βάση της εξάρτησης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back