Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στρίβειν… διά των επιτροπών

Εικόνα του άρθρου Στρίβειν… διά των επιτροπών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/03/2022, 11:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα έρχεται να θέσει για άλλη μια φορά θεσμικό ζήτημα στον τρόπο λειτουργίας των οργάνων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το μείζον ζήτημα είναι ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου παρακάμπτεται, με σημαντικά θέματα να συζητιούνται στις αρμόδιες επιτροπές.

Η νέα παρέμβαση γίνεται με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στις 28 Μαρτίου. Στην ατζέντα της συνεδρίασης αυτής περιλαμβάνονται οι γνωμοδοτήσεις επί πέντε Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, από τις οποίες οι δύο αφορούν άμεσα την Ήπειρο: Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Προγράμματος Ηπείρου 2021-2027 και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου 2021-2025.

Η παράταξη, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη, υπενθυμίζει ότι με δύο προηγούμενες επιστολές της εξήγησε στην επιτροπή και στην πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι η αρμοδιότητα συζήτησης των ΣΜΠΕ ανήκει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ουδέποτε μεταβιβάστηκε σε Επιτροπή, όπως και ότι θέματα των οποίων η αρμοδιότητα εκχωρήθηκε στις Επιτροπές αναπέμπονται εκ νέου στο Συμβούλιο, με απόφαση των Επιτροπών,  λόγω της σπουδαιότητάς τους.

«Δεν πρόκειται για απλό ισχυρισμό ή για δική μας εμμονή δεδομένου ότι, οι αποφάσεις σύστασης των Επιτροπών του Περιφερειακού Συμβουλίου λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του και έχουν μεταβιβαστεί σε αυτές συγκεκριμένες αρμοδιότητες για συγκεκριμένους τομείς περιφερειακής πολιτικής» αναφέρει το «Κοινό των Ηπειρωτών».

Η παράταξη ζητά να γίνει η συζήτηση των ΣΜΠΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο κι όχι στην Επιτροπή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back