ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«500 εκατ. ευρώ στο πόδι» και μια προθεσμία μέχρι το καλοκαίρι

Εικόνα του άρθρου «500 εκατ. ευρώ στο πόδι» και μια προθεσμία μέχρι το καλοκαίρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2022, 20:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέχρι το καλοκαίρι δίνει προθεσμία στην περιφερειακή αρχή η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα για να παρουσιάσει τον αναλυτικό σχεδιασμό για τρεις μεγάλες παρεμβάσεις, για τις οποίες υπάρχει καταρχήν συμφωνία. Την ίδια ώρα ασκεί κριτική για τις εύκολες και γρήγορες αποφάσεις που λαμβάνονται επί των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και με τη «σφραγίδα» μόνο της αρμόδιας επιτροπής κι όχι του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.

Η προθεσμία μέχρι το καλοκαίρι αφορά το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, το πάρκο αγροτικής καινοτομίας και το πρώην κλειστό ξιφασκίας. Όπως υπενθύμισε ο κ. Ζάψας, η  παράταξη έχει ζητήσει να παρουσιαστούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι σχετικές μελέτες, οι πηγές χρηματοδότησης και ο οδικός χάρτης για το καθένα από αυτά. «Από το φθινόπωρο και μετά οτιδήποτε έρχεται θα εκλαμβάνεται ως έργο προεκλογικής φύσεως (μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο) και δεν θα το υποστηρίξουμε» είπε ο κ. Ζάψας, θέτοντας γενικότερα και τα όρια της καταρχήν συμφωνίας.

Ιδιαίτερα στάθηκε στις πρόσφατες ΣΜΠΕ οι οποίες πέρασαν από την επιτροπή περιβάλλοντος, χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Μεταξύ αυτών ήταν η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Προγράμματος Ηπείρου 2021-2027 (400 και πλέον εκατομμύρια) και η ΣΜΠΕ του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου 2021-2025 (119 εκατομμύρια, εκ των οποίων 65 εκ. για υποδομές; 30 εκατ. για πράσινη ανάπτυξη; κοκ). «Δηλαδή, όπως είπε, «κοντά στα 500 εκατομμύρια πέρασαν στο πόδι!».

Σε αυτό το σημείο, ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος Θ. Κορωναίος μίλησε για τις ευκαιρίες συζήτησης που χάνονται όσον αφορά την προτεραιοποίηση των έργων. Στάθηκε ιδιαίτερα δε στην ανάγκη να υπάρξει ένα χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι ενεργειακές κοινότητες έχουν περάσει τελευταίες στην προτεραιότητα για λήψη αδειών παραγωγού από τη ΡΑΕ.

Ο κ. Ζάψας άφησε αιχμές και για τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής διαβούλευσης της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδριάζει με θέμα το Περιφερειακό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή. Οι αιχμές αφορούν το γεγονός ότι πρόκειται μόλις για την πρώτη συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής! Ο κ. Ζάψας εκτίμησε ότι «έτσι αποφεύγουν τη δημόσια συζήτηση για τα μεγάλα θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ, του 5ετούς Αναπτυξιακού Προγράμματος και του υποτιθέμενου σχεδιασμού τους για την Ήπειρο».


*Στη φωτογραφία: Ο περιφερειακός σύμβουλος Θόδωρος Κορωναίος, ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Ζάψας, το μέλος της παράταξης και υπεύθυνη οργανωτικού Ελευθερία Κοσσυβάκη και ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Σακαρέλης


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back