Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η απάντηση του καθηγητή Δημ. Καλιαμπάκου

Εικόνα του άρθρου Η απάντηση του καθηγητή Δημ. Καλιαμπάκου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/06/2018, 12:23
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Θέση για την «παρέμβαση» μελών του «Ρουβίκωνα» στο γραφείο του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παίρνει ο καθηγητής Δημήτρης Καλιαμπάκος, με επιστολή του προς το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων. Ο κ. Καλιαμπάκος είναι ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που εκπόνησε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο «οικόπεδο» των Ιωαννίνων. 

Στην επιστολή του, αναφέρει ότι δέχτηκε να αναλάβει τη ΣΜΠΕ επειδή καταρχήν είναι το αντικείμενο της δουλειάς του, επειδή κατάγεται από την Ήπειρο και επειδή «αν δεν την έκανα εγώ, ο επόμενος που θα την αναλάμβανε, ίσως, θα ήταν χαλαρός στους περιορισμούς που θα έβαζε». Επισημαίνει ότι η ΣΜΠΕ, η οποία δεν έχει χαρακτήρα άδειας ή έγκρισης, έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: Πρώτον, θέτει αυστηρές προδιαγραφές τόσο για την έρευνα όσο και για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, τις οποίες είναι υποχρεωμένες να τηρούν οι περιβαλλοντικές καιάλλες μελέτες (π.χ. κοινωνικού κόστους-οφέλους) που πρέπει, σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ,να εκτελεστούν. Δεύτερον, η ΣΜΠΕ δίνει αποφασιστικό ρόλο στους πολίτες που καλούνται να αποφασίσουν αν πρέπει να πραγματοποιηθεί η εκμετάλλευση. «Είναι μια καθαρή θέση που, για πρώτη φορά, εμφανίζεται σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η θέση αυτή συνάντησε δριμεία αντίδραση. Όμως, την υπερασπίστηκα τότε και την υπερασπίζομαι και τώρα. Σήμερα, είναι νόμος του κράτους και αν, άμεσα ή έμμεσα, υπονομευθεί, αυτό θα είναι παράνομο» τονίζει. Όλη η επιστολή του κ. Καλιαμπάκου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων εδώ

Σημειωτέον ότι επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το«οικόπεδο» Ιωαννίνων είχε γνωμοδοτήσει θετικά το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου. Για το «οικόπεδο» Άρτας-Πρέβεζας, η ΣΜΠΕ δεν συζητήθηκε ποτέ στο περιφερειακό συμβούλιο.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back