ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στρατόπεδο Βελισσαρίου: Οι διαπραγματεύσεις που δεν τελειώνουν...

Εικόνα του άρθρου Στρατόπεδο Βελισσαρίου: Οι διαπραγματεύσεις που δεν τελειώνουν...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2024, 20:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επί 20 χρόνια το στρατόπεδο Βελισσαρίου –είτε όλο είτε το μεγαλύτερο μέρος του- παραχωρείται στον Δήμο Ιωαννιτών αλλά δεν παραχωρείται. Τον τελευταίο χρόνο, η συζήτηση επέστρεψε, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παραχωρεί (προεκλογικά) όλο το στρατόπεδο των 586 στρεμμάτων.

Ωστόσο, πρόκειται για μια εξαγγελία που ισχύει και που δεν προχώρησε.

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Ιωαννιτών συνομιλεί με έναν σκληρό διαπραγματευτή, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Το οποίο αυτό που ήθελε πάντα, ήταν να χτίσει στρατιωτικές κατοικίες.

Στο παρελθόν μια τέτοια καταρχήν συμφωνία, δεν προχώρησε.

Τον τελευταίο καιρό, άνοιξε ένας νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ Δήμου Ιωανιτών και υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να αναλαμβάνει ρόλο μεσάζοντα... Σε αυτόν τον νέο γύρο, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων προσπαθεί να μεταπείσει το ΤΕΘΑ με τους σκληρούς όρους του, αλλά και να θέσει τη συζήτηση σε άλλη βάση.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, στη σημερινή του τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο –στο πλαίσιο της συνεδρίασης λογοδοσίας, με τον επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα-Νέα Εποχή» Δημήτρη Παπαγεωργίου να θέτει το θέμα- ανέφερε ότι η δημοτική αρχή προτείνει την από κοινού, δηλαδή ΤΕΘΑ και Δήμος, αξιοποίηση του συνόλου του στρατοπέδου.

«Η βασική φιλοσοφία που επικρατούσε στην επικοινωνία μεταξύ Δήμου και ΤΕΘΑ μέχρι πρόσφατα και που ήθελε οι δύο συνδικαιούχοι να έχουν διακριτό μέρος επί του στρατοπέδου Βελισσαρίου πρέπει να αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Πρόσθεσε δε: «Αν επιθυμούμε να είμαστε ρεαλιστές, το ΤΕΘΑ ως ιδιοκτήτης δεν υποχρεούται να παραχωρήσει στο σύνολό του το στρατόπεδο Βελισσαρίου. Άρα θα πρέπει να συμβαδίσουμε στη λογική της από κοινού αξιοποίησης του συνόλου του στρατοπέδου, σχεδιάζοντας αποκλειστικά ο δήμος τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να αξιοποιηθεί το σύνολο των 586 στρεμμάτων».

Πόσο εύκολο είναι να αποδεχτεί κάτι τέτοιο το ΤΕΘΑ; Από τη στιγμή που ο σκοπός του ήταν να παραχωρήσει στον Δήμο Ιωαννιτών μετά βίας 150 στρέμματα από τα 580 στρέμματα συνολικά; 

Όπως εξήγησε ο κ. Μπέγκας, το ΤΕΘΑ κάνει λόγο για παραχώρηση 335 στρεμμάτων στον Δήμο Ιωαννιτών. Ωστόσο, από τα 335 αυτά στρέμματα ζητά, μετά την πολεοδόμηση που θα γίνει, να του ανήκει το 52% αυτών. Άρα στον Δήμο, πάει επί της ουσίας το 48%. Αλλά και αυτό το 48% δεν είναι «καθαρό». Γιατί, σύμφωνα με τις απόψεις του ΤΕΘΑ, σε αυτό το 48% περιλαμβάνονται και οι κοινόχρηστοι χώροι του 52% της επιφάνειας που θα παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας.

«Η υπηρεσία εισηγείται ότι με βάση τις παραπάνω υποχρεώσεις που ζητούνται από τον Δήμο, μας συμφέρει να λάβουν μόλις το 13% - 15%» είπε ο κ. Μπέγκας, χωρίς να παρουσιάσει ένα αναλυτικό υπολογιστικό σχέδιο.

Και δεν σταματάνε εδώ οι απαιτήσεις του ΤΕΘΑ. Οι υπόλοιποι όροι έχουν ως εξής:

-Ο Δήμος να εκπονήσει όλες τις μελέτες για την πολεοδόμηση

-Ο Δήμος με τη συνδρομή της Περιφέρειας να κατασκευάσει όλα τα έργα υποδομής.

-Ο Δήμος και η Περιφέρεια να κατασκευάσουν δύο κτίρια στο Πέραμα (συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ.).

-Αν βρει και παραχωρήσει ο Δήμος άλλη δημοτική πολεοδομημένη έκταση ίσης αξίας, να παραχωρηθούν επιπλέον 122 στρ. στο μπροστινό τμήμα του στρατοπέδου.

«Το πιο πάνω σενάριο είναι ουτοπικό και θα μας οδηγήσει μόνο σε ασκήσεις επί χάρτου, αφού, πέραν όλων των άλλων, κανένας δεν μπορεί να μας πει πού θα βρεθεί η χρηματοδότηση για να γίνουν τα έργα υποδομής που ζητά το ΤΕΘΑ ως υποχρέωση του Δήμου» είπε ο κ. Μπέγκας.

Και κάπως έτσι προκύπτει η πρόταση περί από κοινού αξιοποίησης του συνόλου του στρατοπέδου.

Και προς αυτήν την κατεύθυνση, η δημοτική αρχή «χτίζει» τη στρατηγική της, όπως είπε ο κ. Μπέγκας. Η δημοτική αρχή βάζει μπροστά το πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων, από το οποίο μπορούν να βρεθούν πόροι για την πολεοδόμηση της συνολικής έκτασης του στρατοπέδου. To ζήτημα των πόρων για την αξιοποίηση της έκτασης του στρατοπέδου Βελισσαρίου είναι επίσης κρίσιμο στην όλη υπόθεση. Επιπλέον, ο κ. Μπέγκας ξεκαθάρισε ότι πρωταρχικός σκοπός είναι να δοθεί στους δημότες όσο περισσότερος δημόσιος και πράσινος χώρος.

Σε αυτό το σημείο, έθεσε δύο κοινωνικά ζητήματα: τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων που να εξυπηρετούν τις τρεις γειτνιάζουσες πολεοδομικές ενότητες -Βελισσάριο, Βρυσούλα, Βοτανικός-, αλλά και η πιθανότητα ανέγερσης κοινωνικών κατοικιών.

Η παράταξη του Δημήτρη Παπαγεωργίου επέμεινε ωστόσο ότι «η πρωθυπουργική δέσμευση για παραχώρηση του στρατοπέδου στον Δήμο κυριαρχεί έναντι όλων» και ότι ο Δήμος θα πρέπει να κάνει τις διαπραγματεύσεις με το ΤΕΘΑ προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, ο κ. Παπαγεωργίου πρότεινε να γίνει διαπαραταξιακή επιτροπή για την υπόθεση του στρατοπέδου Βελισσαρίου.

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη. Η κα Καλογιάννη ανέφερε μάλιστα ότι και αυτή είναι υπέρ της παραχώρησης του συνόλου του στρατοπέδου, με την προϋπόθεση να υπάρξει μια «ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης προς το ΤΕΘΑ» εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας θύμισε την παλιά καταρχήν συμφωνία, το 2008 επί δημαρχίας του, για παραχώρηση μέρους του στρατοπέδου στον Δήμο Ιωαννιτών. Εκτίμησε δε ότι τα περί παραχώρησης όλου του στρατοπέδου «είναι σαν παραμύθι», επέμεινε ότι το θέμα θα λυθεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση και είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνονται με την κυβέρνηση, κι όχι με το ΤΕΘΑ.

Ο Παντελής Κολόκας από την «Όμορφη Πόλη» ανέφερε ότι περιμένει με ανυπομονησία τις προτάσεις για την αξιοποίηση της έκτασης του στρατοπέδου και εκτίμησε ότι οι εξελίξεις, όπως τις παρουσίασε η δημοτική αρχή, είναι καλές. Η εκτίμησή του ήταν μάλιστα ότι «τηρήθηκαν οι υποσχέσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο».

Η Όλυ Τσουμάνη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» συμφώνησε με τη διεκδίκηση του συνόλου ή μέρους του στρατοπέδου, καταγγέλλοντας την απουσία πραγματικών ελεύθερων, δημόσιων χώρων στην πόλη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back