Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο Πυρσινέλλα: Περιμένοντας το σχέδιο ανάπλασης

Εικόνα του άρθρου Πάρκο Πυρσινέλλα: Περιμένοντας το σχέδιο ανάπλασης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2020, 19:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο πάρκο Πυρσινέλλα, η παρουσία συνεργείων του Δήμου θα είναι μόνιμη, μέχρι να ξεκινήσει η συνολική παρέμβαση για την ανάπλαση του πάρκου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ –συνοδεία αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων- βρέθηκε σήμερα στο Γιαννιώτικο Σαλόνι, όπου γίνονται εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης των διαδρομών από συνεργεία του Δήμου και από ιδιώτη... ενόψει του χειμώνα, με τους επισκέπτες να λιγοστεύουν.

«Η προσπάθεια αυτή θα συνεχίζεται σε καθημερινή βάση ώστε να διατηρηθεί ο χώρος καθαρός. Οι πολίτες που επισκέπτονται τον χώρο, μπορούν να μας επισημαίνουν τα προβλήματα ώστε να παρεμβαίνουμε άμεσα και αποτελεσματικά» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Ελισάφ.

Και το επόμενο βήμα; Η ανάπλαση του πάρκου Πυρσινέλλα; Η δημοτική αρχή, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, είχε θέσει σε διαβούλευση ένα σχέδιο ανάπλασης, με παρατάξεις και φορείς να καταθέτουν τις προτάσεις τους, αλλά και να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους επί του σχεδίου.

Ένας από τους κρίσιμους προβληματισμούς ήταν ότι πριν από οποιαδήποτε ανάπλαση στο πάρκο, θα έπρεπε να προηγηθεί η διαχειριστική μελέτη. Η διαχειριστική μελέτη έχει να κάνει επί της ουσίας με τη διαχείριση του δασικού περιβάλλοντος και τις επιτρεπόμενες χρήσεις στο άλσος, και για την οποία απαιτείται η έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Κι όντως, ο Δήμος Ιωαννιτών την υλοποιεί αυτή τη μελέτη τον τελευταίο καιρό.

Ο κ. Ελισάφ αυτή τη φορά ήταν πιο συγκεκριμένος για την πορεία της διαχειριστικής μελέτης. Όπως είπε, «μετά από μεγάλη προσπάθεια των υπηρεσιών του Δήμου ολοκληρώνεται η διαχειριστική μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί εντός του επόμενου 15νθήμερου». «Πρόκειται για μία πρόταση που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον χώρο. Περιλαμβάνει ένα δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, αθλητικούς χώρους και παιδικές χαρές, αξιοποίηση της λίμνης, δημιουργία χώρου για πολιτιστικές δράσεις καθώς και την αξιοποίηση του οικήματος ως χώρου καφενείου- εστιατορίου. Όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον», είπε ο κ. Ελισάφ, προσθέτοντας ότι υιοθετήθηκαν και κάποιες από τις προτάσεις των φορέων.

Μετά την έγκριση της διαχειριστικής μελέτης, θα ακολουθήσει η αναζήτηση του κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου…

Το στρατόπεδο Βελισσαρίου

Ο δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι η διαχειριστική μελέτη λαμβάνει υπόψη της και το ενδεχόμενο διασύνδεσης του πάρκου με το στρατόπεδο Βελισσαρίου, για το οποίο υπάρχει διαχρονικό αίτημα παραχώρησης. Ένα αίτημα που ο κ. Ελισάφ το είχε καταθέσει υπόμνημά του πέρσι τον Σεπτέμβριο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα. Κι η απάντηση σε αυτό το υπόμνημα ήρθε. «Δυστυχώς, έχουμε την οριστική απάντηση της κυβέρνησης ότι το στρατόπεδο, ως ένα από τα ενεργά στρατόπεδα της χώρας, δεν μπορεί να παραχωρηθεί» είπε. Ανέκαθεν, βέβαια, το στρατόπεδο Βελισσαρίου ήταν και παραμένει ένα ενεργό στρατόπεδο. Ωστόσο το επιχείρημα, στο διεκδικητικό πλαίσιο, ήταν ότι πρόκειται για ένα στρατόπεδο που έχει αποδυναμωθεί και το οποίο βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων…

Όσον αφορά την ανάπλαση του πάρκου Πυρσινέλλα, η θέση παρατάξεων αλλά και φορέων, όπως είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου, ήταν ότι απαιτείται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back