Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στοπ για το πρώην Ξενία Άρτας

Εικόνα του άρθρου Στοπ για το πρώην Ξενία Άρτας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2016, 19:07
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού έκλεισε την πόρτα στα σχέδια του δήμου Αρταίων για επαναλειτουργία του πρώην Ξενία ως ξενοδοχείου μέσω μακροχρόνιας εκμίσθωσης. Το σκεπτικό της απόρριψης η οποία ήταν ομόφωνη, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ούτε αν πρόκειται για ουσιαστικό ή τυπικό «όχι». 

Ο δήμος Αρταίων όμως είναι έντονα δυσαρεστημένος, με τον δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη να δηλώνει στον «Τύπο» ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής, όταν της κοινοποιηθεί η απόφαση, είναι να «ασκήσει ένδικα μέσα». «Τίθεται πια ζήτημα δημοκρατίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το κτίριο χτίστηκε για ξενοδοχείο».

Το θέμα του Ξενία Άρτας είχε πάρει πολιτικές διαστάσεις, με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ να αντιτίθεται έντονα στην εκμίσθωση του πρώην Ξενία προτάσσοντας την προστασία των δημόσιων και δη αρχαιολογικών χώρων. 

Από την άλλη μεριά, ο δήμαρχος κ. Τσιρογιάννης προσπάθησε να δημιουργήσει ένα «μέτωπο» παίρνοντας τη στήριξη πολιτικών προσώπων, κυρίως της ΝΔ, ακόμα και του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Στο «μέτωπο» αυτό συμπαρατάχθηκαν από τον βουλευτή Άρτας της ΝΔ Γιώργο Στύλιο και τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη μέχρι τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Ελλάδας Γιώργο Πατούλη.

Η ιδιαιτερότητα του Ξενία Άρτας αφορά την τοποθεσία του. Είναι το μόνο κτίσμα (με εξαίρεση ένα παρεκκλήσι) μέσα στο βυζαντινό κάστρο της πόλης. Το Ξενία χτίστηκε το 1958 από τον γνωστό αρχιτέκτονα Διονύση Ζήβα. Από το 1960 έως το 1993 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο. Από το κλείσιμό του μέχρι σήμερα, είναι εγκαταλελειμμένο. Το 2012, το πρώην Ξενία παραχωρήθηκε στον δήμο Αρταίων και το 2014 καταχωρήθηκε στην ακίνητη περιουσία του.

Από την πρώτη στιγμή, η εκτίμηση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η ιδιωτικοποίηση του ξενοδοχείου θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του Κάστρου (όπου επιπλέον το καλοκαίρι γίνονται κάποιες εκδηλώσεις). 

Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε μια «Πρωτοβουλία Ανοιχτό Κάστρο» αντιπροτείνοντας τη μετατροπή του πρώην Ξενία σε πολιτιστικό πολυχώρο. 

Η δημοτική αρχή είχε απορρίψει την πρόταση αυτή, θεωρώντας ότι υπάρχει απόθεμα χώρων πολιτισμού στον δήμο Αρταίων και επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη ξενοδοχειακής υποδομής. Αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας αυτής παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, η οποία έγινε την Τετάρτη, για να καταθέσει την πρότασή της, όπως προβλέπεται εξάλλου από τη διαδικασία.

Όπως και να ‘χει, αυτή τη στιγμή, μετά το «όχι» του ΚΑΣ, δημιουργείται επί της ουσίας ένα κοινωνικό αδιέξοδο για την αξιοποίηση ενός κτιρίου που πρέπει να γίνει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back