ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στον Δήμο οι πρώην στρατιωτικές φυλακές

Εικόνα του άρθρου Στον Δήμο οι πρώην στρατιωτικές φυλακές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2016, 22:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στον δήμο Ιωαννιτών περνά ο χώρος των παλιών στρατιωτικών φυλακών, που βρίσκεται ανάμεσα από το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕΠΑΒΙ) και το ξενοδοχείο Du Lac, στην παραλίμνια περιοχή. Πρόκειται για μια αναμφισβήτητα σημαντική εξέλιξη, με έναν δημόσιο παραλίμνιο χώρο, που τόσα χρόνια είναι αποκλεισμένο, να επιστρέφει στην πόλη.

Η απευθείας παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στον Δήμο εγκρίθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Με την απόφαση αυτή διατίθενται δωρεάν 12,1 στρέμματα των πρώην στρατιωτικών φυλακών και 9,7 στρέμματα που είχαν παραχωρηθεί κάποτε στην ΕΡΤ. Ο δήμος Ιωαννιτών έχει πια την ευκαιρία να ενσωματώσει την εγκαταλελειμμένη εδώ και δεκαετίες αυτή περιοχή στον αστικό ιστό.

Την εν λόγω έκταση η δημοτική αρχή Ιωαννίνων τη διεκδικούσε επίμονα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, έχει κάνει ήδη τα σχέδιά της για το πώς θα την αξιοποιήσει.

Το καλοκαίρι, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ενέκρινε την υποβολή πρότασης αξιοποίησης των πρώην στρατιωτικών φυλακών στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εναλλακτικού καλλιτεχνικού πάρκου με ανοιχτούς χώρους θεματικών κήπων, με μόνιμες ή μη καλλιτεχνικές δημιουργίες, με εκθετήρια τοπικών προϊόντων, με υπαίθριο σινεμά, με χώρους αναψυχής κ.λπ. Ο επίσημος τίτλος της είναι «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων» με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ.  Η πρόταση υποβλήθηκε για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα τον Αύγουστο. Μετά την επίλυση του ζητήματος με την παραχώρηση της έκτασης στον Δήμο, ανοίγει ο δρόμος για την αξιολόγηση της πρότασης δημιουργίας ενός εναλλακτικού πάρκου.

.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back