Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν για ένατο συνεχόμενο έτος σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, στα 2,443 τρισεκατομμύρια δολάρια. Για πρώτη φορά από το 2009, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν και στις πέντε γεωγραφικές περιοχές που ορίζει το SIPRI, με ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις να καταγράφονται στην Ευρώπη, την Ασία και την Ωκεανία και τη Μέση Ανατολή.
«Η άνευ προηγουμένου αύξηση των στρατιωτικών δαπανών αποτελεί άμεση απάντηση στην παγκόσμια επιδείνωση της ειρήνης και της ασφάλειας», δήλωσε ο Nan Tian, ανώτερος ερευνητής του προγράμματος στρατιωτικών δαπανών και παραγωγής όπλων του SIPRI. «Τα κράτη δίνουν προτεραιότητα στη στρατιωτική ισχύ, αλλά διακινδυνεύουν ένα σπιράλ δράσης-αντίδρασης στο ολοένα και πιο ασταθές γεωπολιτικό τοπίο και τοπίο ασφάλειας», αναφέρει.
Όπως προκύπτει από την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI) οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 24% και εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 109 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 57% από το 2014, έτος προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. Το 2023 οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας αποτελούσαν το 16% των συνολικών κυβερνητικών δαπανών και το στρατιωτικό της βάρος (στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ΑΕΠ) ήταν 5,9%.
Η Ουκρανία ήταν ο όγδοος μεγαλύτερος προμηθευτής το 2023, μετά από μια αύξηση των δαπανών κατά 51%, ώστε να φθάσουν τα 64,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό επιβάρυνε την Ουκρανία κατά 37% και αντιπροσώπευε το 58% των συνολικών κρατικών δαπανών.
Τα 31 μέλη του ΝΑΤΟ
Το 2023, τα 31 μέλη του ΝΑΤΟ αντιστοιχούσαν σε 1,341 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 55% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,3% και θα φτάσουν τα 916 δισ. δολάρια το 2023, που αντιστοιχούν στο 68% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών του ΝΑΤΟ. Το 2023 τα περισσότερα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Το συνδυασμένο μερίδιό τους στο σύνολο του ΝΑΤΟ ήταν 28%, το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας. Το υπόλοιπο 4% προερχόταν από τον Καναδά και την Τουρκία.
«Για τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ, τα τελευταία δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία έχουν αλλάξει ριζικά τις προοπτικές ασφαλείας», δήλωσε ο Λορέντσο Σκαρατζάτο, ερευνητής του προγράμματος του SIPRI για τις στρατιωτικές δαπάνες και την παραγωγή όπλων. «Αυτή η αλλαγή στην αντίληψη της απειλής αντικατοπτρίζεται σε αυξανόμενα μερίδια του ΑΕΠ που κατευθύνονται σε στρατιωτικές δαπάνες, με τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% να θεωρείται όλο και περισσότερο ως βασική γραμμή και όχι ως όριο προς επίτευξη».
H Kίνα
Η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός στρατιωτικών δαπανών στον κόσμο, εκτιμάται ότι θα διαθέσει 296 δισεκατομμύρια δολάρια για τον στρατό το 2023, δηλαδή αύξηση 6,0% από το 2022. Πρόκειται για την 29η συνεχή ετήσια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας.
Η Κίνα αντιπροσώπευε το ήμισυ των συνολικών στρατιωτικών δαπανών στην περιοχή της Ασίας και της Ωκεανίας. Αρκετοί από τους γείτονες της Κίνας έχουν συνδέσει τις δικές τους αυξήσεις δαπανών με την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας.