To πρόταγμα της κυβέρνησης για "δίκαιη ανάπτυξη" μετέφερε στα Γιάννενα τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη διάρκεια ημερίδας για τον πρωτογενή τομέα και πιο συγκεκριμένα για την αιγοπροβατοτροφία που έγινε σήμερα 13 Ιουνίου, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Du Lac, με συντονιστή τον βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Καραγιάννη.
"Έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να πετύχουμε μια βαθιά, ριζοσπαστική αναμόρφωση του πρωτογενούς τομέα" τόνισε η κα Γεροβασίλη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "η παραγωγική ανασυγκρότηση θα οδηγήσει βήμα βήμα σε μια Ελλάδα που θα παράγει και θα δημιουργεί" με τη βοήθεια των πόρων από το νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και τον αναπτυξιακό νόμο. Ως κυριότερο πρόβλημα ανέδειξε το κόστος παραγωγής, ενώ ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τη διατλαντική συμφωνία για το εμπόριο και τις επενδύσεις που "αποτελεί δούρειο ίππο για την αγροτική παραγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο".
Ο υπουργός κ. Αποστόλου ήταν αυτός που ανέλαβε, όπως ήταν εύλογο, να αναδείξει την κυβερνητική πολιτική στον πρωτογενή τομέα και να "φωτίσει" κάποια σημεία τα οποία, όπως είπε, δεν έτυχαν της καλύτερης δυνατής δημοσιότητας. Πριν πάρει τον λόγο όμως, τον κ. Αποστόλου... σύστησε στο κοινό -μεταξύ των οποίων ήταν οι δήμαρχοι του νομού, ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και πολλοί κτηνοτρόφοι- με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Ο κ. Καχριμάνης κάθε άλλο παρά φειδωλός ήταν στα καλά του λόγια για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, "δικαιολογώντας" τη στάση του ως εξής: "Ανεξαρτήτως από την κομματική τοποθέτηση του καθενός, υπάρχει και η αντικειμενικότητα. Σε τέτοια θέματα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει μικροπολιτική". Στη συνέχεια, με πολύ ευγενικό τρόπο, έθεσε μια σειρά από ζητήματα: από την προστασία της φέτας και τις εξισωτικές αποζημιώσεις μέχρι τις αδειοδοτήσεις και τη λειτουργία των ΤΟΕΒ. Για άλλη μια φορά, στην τοποθέτησή του, άφησε αιχμές κατά των δασαρχείων και των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Από τον υπουργό, ζήτησε, μεταξύ άλλων, να επιτραπεί η εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων σε ακτίνα μικρότερη των 3 χλμ. από αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία ή παραδοσιακούς οικισμούς.
Η τοποθέτηση του κ. Αποστόλου ξεκίνησε με την επισήμανση ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή της Ηπείρου για να αποτελέσει την αφετηρία για την ανάδειξη θέσεων περί της παραγωγικής ανασυγκρότησης. "Η κοινωνική και οικονομική σημασία της αιγοπροβατοτροφίας στην περίπτωση της Ηπείρου είναι σημαντική γιατί είναι η μόνη δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει ένα ελάχιστο εισόδημα σε δυσπρόσιτες περιοχές και σε μια εποχή έντονης παγκοσμιοποίησης της αγροτικής οικονομίας" τόνισε. Σε αυτό το σημείο μίλησε για τη μάχη της φέτας, απαντώντας και σε όσους λένε ότι "χάσαμε το όνομα της φέτας". "Δεν χάσαμε τίποτα. Το όνομα της φέτας είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην ευρωπαϊκή αγορά ενώ για τις τρίτες χώρες δίνουμε μάχη να βελτιώσουμε το καθεστώς που κληρονομήσαμε. Υπάρχει ένα πεδίο δόξης λαμπρόν που μας περιμένει να το κατακτήσουμε" είπε με αισιοδοξία.
Υπεραμύνθηκε του νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες, αναφέρθηκε στη μη επιβολή προστίμων για τους βοσκοτόπους από την Ε.Ε. για πρώτη φορά, στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κτηνοτροφία και στην κάρτα του αγρότη που βρίσκεται προ των πυλών, μίλησε για απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, δεσμεύτηκε για ενίσχυση του ρόλου του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων και προανήγγειλε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Ήπειρο για μη μεταβίβαση των δικαιωμάτων εκτός των ορίων της Περιφέρειας.
ΣΥΝΔΕΣΗ ΖΩΪΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη σύνδεση της ζωικής παραγωγής με τη φυτική παραγωγή. "Το υψηλό κόστος για έναν παραγωγό είναι κυρίως οι ζωοτροφές. Η διαστρέβλωση που υπάρχει μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής πρέπει να αναστραφεί. Πρέπει να στρέψουμε τη φυτική παραγωγή σε προϊόντα για ζωοτροφές. Κάτι τέτοιο μπορούμε να σχεδιάσουμε στον κάμπο της Φιλιππιάδας" είπε.
Τόσο από την τοποθέτηση της κ. Γεροβασίλη όσο και από αυτήν του κ. Αποστόλου, κάθε άλλο απουσίαζε η λέξη "συνεργατισμός". Και οι δύο μίλησαν για την ανάγκη να προχωρήσουν συνεργατικά σχήματα ή συνεταιρισμοί στην κτηνοτροφία, με τον κ. Αποστόλου να παραπέμπει στον νόμο περί συνεταιρισμών. "Με όχημα τον συνεργατισμό, θέλουμε να δημιουργηθούν ομάδες μικρής κλίμακας που θα αποτελούν τη διαπραγματευτική δύναμη των κτηνοτρόφων. Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, δεν έχει αυτός ο χώρος την παραμικρή δύναμη" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Όσον αφορά δε τις καθυστερήσεις σε πληρωμές, τις απέδωσε στη γραφειοκρατία της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενώ για το φορολογικό "κομμάτι" των αγροτών επισήμανε ότι "για πρώτη φορά σε επιχειρηματικού χαρακτήρα δράσεις υπάρχει αφορολόγητο 9.500 ευρώ". "Ανοίγει ένας νέος δρόμος για δίκαιη ανάπτυξη" κατέληξε.
Στα του φορολογικού, δεν συμφώνησαν πάντως μαζί του οι παρόντες κτηνοτρόφοι, με τον πρόεδρο της "Ένωσης Αγροτών" Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη να διαμαρτύρεται ότι "δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη από τη στιγμή που όσα περισσότερα ζώα θα έχουμε, τόσα περισσότερα θα πληρώνουμε στο κράτος. Φορολογικά και ασφαλιστικά, θα φτάνουμε στο 60% του εισοδήματός μας". Προειδοποίησε δε το υπουργείο να μη βγάλει περιοχές των Ιωαννίνων εκτός του κανονισμού για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Όπως είπε, "οι πληροφορίες μας μάς λένε ότι γίνεται αναμόρφωση του κανονισμού και πολλές περιοχές θα μείνουν εκτός".