Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Στο τραπέζι τα εργασιακά

Εικόνα του άρθρου Στο τραπέζι τα εργασιακά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2016, 13:22
ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

​Στο καυτό θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι στραμμένο το βλέμμα όλων καθώς ξεκινούν οι συζητήσεις στην Ολλανδία από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που έχει συσταθεί βάσει των προβλέψεων του 3ου μνημονίου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μια σειρά σημαντικών αλλαγών στα εργασιακά θέματα με έμφαση στις ομαδικές απολύσεις, τον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, τη χρηματοδότηση των συνδικάτων και τον περιορισμό της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης.

Σήμερα Δευτέρα 30 Μαΐου, στη δεύτερη κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναμένεται να καθοριστεί η ατζέντα των συζητήσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν οι βέλτιστες πρακτικές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ώστε στη συνέχεια να προωθηθούν οι αλλαγές και στην Ελλάδα. Στόχος είναι οι αλλαγές να νομοθετηθούν τον Σεπτέμβριο.

Το 3ο Μνημόνιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ευθυγραμμίσει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συνδικαλιστικής δράσης με τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές.Αυτή η διαδικασία έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από τον Οκτώβριο. Η καθυστέρηση όμως της πρώτης αξιολόγησης έχει οδηγήσει και το εργασιακό σε σημαντική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα τώρα οι δανειστές να ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back