Αν κανείς διάβαζε απλώς τους αριθμούς, ειδικά στο σύστημα «Εργάνη» που καταγράφει τους ρυθμούς απολύσεων-προσλήψεων και το είδος της εργασίας, θα πίστευε ότι «εντάξει, τα πράγματα κάπως σώζονται». Αν όμως διαβάσει λίγο πιο… ενδελεχώς τους αριθμούς μαζί με τις επικεφαλίδες του excel, θα διαπιστώσει ότι η εργασία στην Ελλάδα είναι υπό διωγμό, κατακερματίζεται και μεταμορφώνεται σε μια απασχόληση, σχεδόν… χόμπι, που από μόνη της δεν εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στον εργαζόμενο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου, τα πιο πρόσφατα δηλαδή, οι απολύσεις παραμένουν περισσότερες από τις προσλήψεις. Όταν λέμε «απολύσεις», εννοούμε και αυτό που αναφέρει ως «αποχωρήσεις» το στατιστικό, καθώς όπως και να το βαφτίσεις, ανεργία είναι. Το ισοζύγιο είναι χειρότερο από πέρυσι, τον ίδιο μήνα. Εκεί που τα πάμε καλύτερα, είναι στα αποτελέσματα ενδεκαμήνου του 2016: από τον Ιανουάριο μέχρι το Νοέμβριο, έγιναν 33.254 προσλήψεις περισσότερες από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015,
Το πραγματικά ανησυχητικό μέγεθος όμως, κρύβεται… στις λεπτομέρειες και στα «καλά» στατιστικά. Από τις τις 1.987.838 προσλήψεις του έτους, οι 1.082.790, ποσοστό άνω του 50% είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόληση. Κοινώς, ακόμα και μια σύμβαση χρόνου ή μια εκ περιτροπής εργασία, λογίζεται ως «εργασία». Μόνο που το θετικό ενδεχομένως στατιστικό, του οποίου μέρος αποτελεί, δεν δηλώνει την πραγματική εικόνα της αγοράς εργασίας.
Σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, τον περασμένο Νοέμβριο καταγράφηκαν 3.728 προσλήψεις, 137 περισσότερες από απολύσεις. Αυτό συνέβη κυρίως στα Γιάννενα και στην Άρτα που είχαν θετικό «πρόσημο», ενώ η Πρέβεζα κατέγραψε περισσότερες απολύσεις.