Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο όνομα του κοινού καλού...

Εικόνα του άρθρου Στο όνομα του κοινού καλού...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2020, 15:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Είκοσι έξι πολίτες, μερικοί από τους οποίους είχαν διατελέσει στο παρελθόν και δημοτικοί σύμβουλοι, έβαλαν την υπογραφή τους σε ένα κείμενο με το οποίο καλούν τη δημοτική αρχή και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συνεργαστούν για το καλό της πόλης (όπως αυτό δύναται να προσδιοριστεί).

Στο κείμενο αυτό (σ.σ. δεν έφτασε ποτέ στον «Τύπο Ιωαννίνων»), οι υπογράφοντες, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθεια να ακολουθήσουν μια πολιτική ίσων αποστάσεων, εκτιμούν αφενός μεν ότι η δημοτική αρχή «πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν κατέχει το αλάθητο» και αφετέρου ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «έχουν τις δικές τους ευθύνες που δεν εξαντλούνται στις αρνητικές τους ψήφους». Από τη μία τα περί «αλάθητου» και από την άλλη «οι αρνητικές ψήφοι», στην ίδια ζυγαριά.

Μια παρέμβαση που γίνεται σε μια περίοδο, που η δημοτική αρχή Ιωαννίνων βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση.

Τρεις μέρες λοιπόν μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου, η παράταξη του δημάρχου Ιωαννίνων «Γιάννενα, Νέα Εποχή» έρχεται να εκφράσει την επιθυμία της για συνεργασία και σύνθεση απόψεων, την οποία, όπως υποστηρίζει, την είχε εξαρχής. Εκτιμά δε ότι το κείμενο των 26 έχει ως στόχο να αλλάξει σελίδα ο Δήμος, και σπεύδει να σημειώσει ότι «με αυτήν την αρχή πορεύτηκε και με αυτή κέρδισε τις εκλογές».

Την ίδια ώρα βέβαια που η παράταξη διαβεβαιώνει ότι προσπαθεί για τη συναίνεση, αναλαμβάνοντας και τη δική της ευθύνη για τη μη επίτευξή της σε περισσότερες περιπτώσεις, όπως σημειώνει η ίδια, βάζει απέναντι όσους «φέρουν τις πικρίες των εκλογών» ή «προσβλέπουν στις επόμενες εκλογές», «ανακυκλώνοντας» τον πολιτικό λόγο που επικρατεί εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου.

Ωστόσο, «στις σημερινές συνθήκες όμως το πρόκριμα είναι άλλο. Συμπολίτευση κι αντιπολίτευση καλούμαστε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία μέσα στο πρωτόγνωρο περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία. Η Δημοτική Αρχή, η παράταξη του Δημάρχου είναι εδώ με την ίδια διάθεση για συνεργασία και συμπόρευση. Είναι εδώ για να συζητήσει, να αφουγκραστεί, να συνθέσει και να δώσει λύσεις. Με διάθεση για προσφορά και χωρίς υστεροβουλίες» τονίζει.

Το κείμενο των «26», έρχεται να σχολιάσει και η παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη. Με ανακοίνωσή της, η παράταξη ενημερώνει τους υπογράφοντες ότι «μέχρι σήμερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουν συζητηθεί περισσότερα από 500 θέματα. Η παράταξή μας, τεκμηριωμένα, καταψήφισε μόνο 5 από αυτά. Αυτή είναι η συναίνεσή μας. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για το καλό του Δήμου και των συνδημοτών μας». Καταγράφει ακόμη τις προτάσεις που η ίδια έχει καταθέσει, υπογραμμίζοντας ότι μόνο μία έγινε δεκτή.

«Επειδή λοιπόν, οι 26 εκλεκτοί συμπολίτες που υπογράφουν την επιστολή, δεν γνώριζαν, προφανώς, όλα τα προαναφερόμενα, τους καλούμε σε μια συνάντηση με την παράταξή μας, ώστε να τους ενημερώσουμε για την πολιτική συναίνεσης που ακολουθούμε προς όφελος του Δήμου μας και να τους δώσουμε αναλυτικά στοιχεία για τις προτάσεις μας» αναφέρουν τα «Ιωάννινα_2023».

Η θέση της παράταξης της κας Καλογιάννη είναι σαφέστατη όσον αφορά τα περί συνεργασίας: «Η δημοτική αρχή έδειξε υπέρμετρη αλαζονεία, αρνούμενη κάθε διάλογο και συνεργασία με την αντιπολίτευση για την επίλυση κρίσιμων θεμάτων του τόπου».

Επί του κειμένου των «26», ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» και πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας περιορίστηκε σε ένα σχόλιο στο facebook, στις 7 Νοεμβρίου. Ο κ. Μπέγκας ότι δεν μπορούν «να ‘στρογγυλεύονται’ οι απόψεις των ανθρώπων στον βωμό μιας πιθανής συνεννόησης». «Τα ευχέλαια είναι για τις εκκλησιές» υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε ότι «η αγωνία μας μάλλον θα έπρεπε να εστιάζει στην ανάγκη να υπάρχουν θέσεις και απόψεις και μάλιστα πολλές και διαφορετικές».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back