Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο μισό ο κύκλος εργασιών…

Εικόνα του άρθρου Στο μισό ο κύκλος εργασιών…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2020, 11:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στις πληττόμενες και αυτές που έκλεισαν με κρατική εντολή, υπέστησαν πολύ μεγάλο πλήγμα, το οποίο αποτυπώνεται και επίσημα πλέον, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Τον Μάρτιο, οι επιχειρήσεις σε αναστολή (με υποχρέωση διπλογραφικών βιβλίων) έχασαν περίπου το μισό κύκλο εργασιών τους, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019.

Είναι ενδιαφέρον το στοιχείο ότι, τόσο τον Ιανουάριο, όσο και τον Φεβρουάριο, οι επιχειρήσεις παρουσίασαν μικρές αυξήσεις στον κύκλο εργασιών, γεγονός που συντέλεσε στο να εξαιρεθούν και από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2020 υπάρχει μια ορατή κάμψη στον κύκλο εργασιών.

Τον Μάρτιο, τη μεγαλύτερη κάμψη σημείωσαν οι επιχειρήσεις καταλυμάτων και αμέσως μετά οι κατατασσόμενες στις υπηρεσίες διοικητικής-γραμματειακής υποστήριξης.

Επίσης, πολύ μεγάλη κάμψη σημείωσαν οι καλλιτεχνικές παραγωγές (κινηματογράφος, μουσική, τηλεόραση). Ο κλάδος πνέει τα μένεα κατά του Υπουργείου Πολιτισμού και δικαίως, καθότι τα μέτρα ήταν αργοπορημένα και πλημμελή. Υπάρχει όμως και η εξήγηση της σχετικής αδιαφορίας για τον κλάδο, καθώς ο κύκλος εργασιών του είναι μικρός…

Το λιανικό εμπόριο χτυπήθηκε πολύ, με μείωση κατά 36,6% του τζίρου. Ο τομέας είναι αυτός με το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και «κρατήθηκε» από τα σούπερ μάρκετ και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η εστίαση έχασε το 43,8% του κύκλου εργασιών και τα τυχερά παιχνίδια, τα οποία είναι στη δεύτερη θέση του σχετικού πίνακα, το 57,8% Όλα τα στοιχεία είναι σε σύγκριση με τον περσινό Μάρτιο.

Σημειώνεται επίσης ότι συνολικά το ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (16 Απριλίου 2020) ήταν 14,6% και στην Ήπειρο, το  15,7%.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back