Λυκ πίσω
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Στο κενό έπεσε η δόλια προσπάθεια του Άη Βασίλη…

Εικόνα του άρθρου Στο κενό έπεσε η δόλια προσπάθεια του Άη Βασίλη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/11/2020, 19:02
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Ο Δημήτρης Κατσάνος σχολιάζει τη δημόσια πρόσκληση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων προς τους καλλιτέχνες για υποβολή χριστουγεννιάτικων προτάσεων και ιδεών


Του Δημήτρη Κατσάνου*

Η «ξαφνική μετάθεση» των Χριστουγέννων για πρώτη φορά στις… 25 Δεκεμβρίου δεν έπιασε στον ύπνο τους διοικούντες το Δημοτικό μας Θέατρο. Μόλις το έμαθαν, και οργανωμένοι καθώς είναι, αμέσως ζήτησαν από τους καλλιτέχνες της πόλης να υποβάλλουν ιδέες και προτάσεις στις 19 Νοεμβρίου! Αλίμονο!

Από τις 26/11 (Πέμπτη βράδυ) που «κλείνει» η προθεσμία υποβολής των ιδεών και προτάσεων και μετά την παρέλευση εύλογου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για να μελετήσει τις προτάσεις η επιτροπή αξιολόγησης, να εισηγηθεί, να συγκληθεί το Δ.Σ., να αποφασίσει και να αναθέσει στις αρχές, πλέον Δεκεμβρίου το νωρίτερο, οι υποψήφιοι θα ‘χουν το πολύ δύο εβδομάδες για να στήσουν την πρόταση τους. Να βρουν δηλαδή συντελεστές, να κάνουν προσαρμογές κειμένων αναλόγως με τον αριθμό των συντελεστών που εξασφάλισαν, να κάνουν πρόβες, να ετοιμάσουν σκηνικά, κοστούμια, μουσική και να παρουσιάσουν τις δουλειές τους!

Επειδή κανείς σοβαρός καλλιτέχνης δεν είναι δυνατόν να υποβάλει πρόταση γνωρίζοντας ότι τέτοιου είδους υλοποιήσεις είναι προχειροδουλειές και εκθέτουν όσους ασχολούνται σοβαρά με το θέατρο, υποψιάζομαι ότι θα προτιμηθούν αυτοί που πιθανόν να γνώριζαν εκ των προτέρων για την «πρόσκληση» και ήδη δουλεύουν τις παραγωγές….

Δεν υπάρχει δε κανένα πλαίσιο αναφοράς ή κάποιου είδους προϋποθέσεις. Δεν είναι προκήρυξη με αυστηρά διαγωνιστικά κριτήρια, μοριοδότηση ή καλλιτεχνική αξιολόγηση αλλά «πρόσκληση», επομένως είναι «στην ευρύτατη διακριτική ευχέρεια της επιτροπής να επιλέξει την καταλληλότερη υποψηφιότητα για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού». Κάτι που το ΔΗΠΕΘΕ το έχει ομολογήσει σε πρωτοκολλημένες επιστολές που αποστέλλει σε όσους ζητούν διευκρινήσεις για τις αναθέσεις του. Μην απορήσετε λοιπόν αν θα δείτε να απορρίπτονται επαγγελματικές προτάσεις με χαμηλό κόστος για να επιλεγούν π.χ. ερασιτεχνικές ή ημιεπαγγελματικές εναλλακτικές με πολλαπλάσιο προϋπολογισμό.  

Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάμε με τις αστειότητες όσων νομίζουν ότι μια παιδική παράσταση – ιδιαίτερα σοβαρό θέμα- ετοιμάζεται σε δύο εβδομάδες και την προχειρότητα με την οποία «προγραμματίζονται» εδώ και ένα χρόνο όλες οι αναθέσεις του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ή να κλαίμε με την κατάντια του θεάτρου του τόπου μας.

Καλά Χριστούγεννα!

*Ο Δημήτρης Κατσάνος είναι σκηνοθέτης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3