Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο καλύτερο κλίμα…

Εικόνα του άρθρου Στο καλύτερο κλίμα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2017, 19:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με τη γενική αρχή ότι όπου δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ αιτημάτων-κεντρικής πολιτικής, δεν βγαίνουν και ιδιαίτερα σημαντικές ειδήσεις, συνεχίστηκε το μεσημέρι το αναπτυξιακό συνέδριο στο ξενοδοχείο Du Lac, στα Γιάννενα. Η θεματική για την πρωτογενή παραγωγή είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή, με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου και τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη παρόντες. Δεν ήταν μόνο η κοινή παρουσία, αλλά και ο τρόπος που μίλησαν αμφότεροι, που επιβεβαίωσε την καλή συνεργασία μεταξύ τους, συνεργασία που ενδεχομένως να εκνευρίζει εξαιρετικά τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Καχριμάνης απένειμε τα εύσημα στον κ. Αποστόλου για δύο-τρία ζητήματα, όπως π.χ. για τη σήμανση των προϊόντων ώστε να αποτρέπονται οι «ελληνοποιήσεις» πρόβειου γάλακτος, ενώ τον κάλεσε να «βρεθεί η χρυσή τομή για τη διεπαγγελματική γάλακτος» και αναφέρθηκε στα σημεία που επικεντρώνει συνήθως: τις ντόπιες φυλές, τη σήμανση και την ανάπτυξή τους, τις νέες ποιότητες προϊόντων (όπως το τυρί κασκαβάλ) κ.α.

Ο κ. Αποστόλου από την πλευρά του, ευχαρίστησε και αυτός τον κ. Καχριμάνη, «όχι για τα καλά του λόγια, αλλά γιατί είναι υποχρέωση που έχουμε όλοι για να γίνει αυτό που πρέπει».  Συνέχισε αναφερόμενος στη διαχείριση των επιδοτήσεων («τώρα πια δεν έχουμε πρόστιμα» είπε χαρακτηριστικά) και πρόσθεσε ότι γίνεται παράλληλα μια προσπάθεια να αλλάξει το σύστημα διανομής δικαιωμάτων.

Ειδικά για τη CETA, άφησε αιχμές για προηγούμενες υπουργικές θητείες, λέγοντας ότι στην αρχική της συμφωνία με Καναδά και Νότια Αφρική, η Ε.Ε. επέτρεπε ουσιαστικά την παραγωγή προϊόντων «φέτας» με τοπικές ή εναλλακτικές επωνυμίες (π.χ. φέτα Καναδά) και μετά το τέλος της συμφωνίας. «Με μεγάλη προσπάθεια ανοίξαμε πάλι ένα τελειωμένο θέμα» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει η δυνατότητα πλέον να αναθεωρηθούν οι εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. Σε αντιδιαστολή έφερε τη συμφωνία με την Ιαπωνία, όπου «η προστασία γεωγραφικών ενδείξεων προστατεύεται από… χτες» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στους νόμους για το συνεταιρίζεσθαι, λέγοντας ότι «πρέπει να οργανωθεί ο αγροτικός χώρος, αλλιώς δεν μπορεί να προασπίσει τα συμφέροντά του».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3