Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο ΕΣΠΑ, ένα νέο νηπιαγωγείο στην πόλη

Εικόνα του άρθρου Στο ΕΣΠΑ, ένα νέο νηπιαγωγείο στην πόλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2017, 18:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όπως αναμενόταν, δύο νέα σχολικά κτίρια θα χρηματοδοτηθούν μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» με 5,8 εκατ. ευρώ (αρχικός προϋπολογισμός). Η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε την ένταξη των δύο σχολείων στο ΕΣΠΑ από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης.

Πρόκειται για ένα κτίριο στην Άρτα που θα στεγάσει το ειδικό νηπιαγωγείο και το ειδικό δημοτικό σχολείο και για ένα νέο νηπιαγωγείο στον Δήμο Ιωαννιτών, και συγκεκριμένα στο κέντρο της πόλης, στην έκταση των παλιών στρατιωτικών φούρνων (στην οδό Ελ. Ζωγράφου).

Το νηπιαγωγείο αυτό, με προϋπολογισμό 1,9 εκατ. ευρώ, θα φιλοξενήσει 50 νήπια. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σε έγγραφο που είχε καταθέσει στην Περιφέρεια Ηπείρου για την ιεράρχηση των αναγκών σε σχολικές υποδομές, είχε εκτιμήσει ότι με τη δημιουργία αυτής της εκπαιδευτικής δομής θα υπάρξει αποσυμφόρηση των νηπιαγωγείων της πρώην Ζωσιμαίας Ακαδημίας και θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία και των δημοτικών σχολείων του ίδιου συγκροτήματος, καθώς τα νηπιαγωγεία χρησιμοποιούν χώρους που είναι απαραίτητοι στα Δημοτικά. Ο σχεδιασμός για την ανέγερση του συγκεκριμένου νηπιαγωγείου αυτού εκκρεμούσε εδώ και μια 15ετία.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων έθεσε σε προτεραιότητα το νηπιαγωγείο αυτό, διεκδικώντας την έκταση από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο έδωσε το πράσινο φως τον Μάρτιο που μας πέρασε. Η παραχώρηση της έκτασης έγινε όμως με κάποιους δεσμευτικούς όρους. Ο πρώτος είναι ότι το νηπιαγωγείο θα πρέπει να ανεγερθεί μέσα σε πέντε χρόνια –σε διαφορετική περίπτωση η έκταση θα επιστραφεί στο Δημόσιο. Ένας όρος που, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δείχνει ότι θα τηρηθεί. Οι άλλοι όροι αφορούν τη διάθεση του 20% των θέσεων του νηπιαγωγείου σε παιδιά στρατιωτικών οι οποίοι υπηρετούν στις μονάδες της 8ης Μεραρχίας και επιπλέον τη διάθεση άλλων 30 θέσεων στους υπόλοιπους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ανεξαρτήτως κριτηρίων και άνευ τροφείων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών είχε καταθέσει για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος» και άλλη μια πρόταση για ανέγερση σχολείου, και συγκεκριμένα δημοτικού σχολείου στο Νεοχωρόπουλο, με έναν ιδιαίτερα υψηλό προϋπολογισμό (7,4 εκατ. ευρώ), που εξαρχής διαφαινόταν ότι δεν θα είχε καλή τύχη.

Όσο για το νέο σχολικό στην Άρτα, με προϋπολογισμό 3,9 εκατ. ευρώ, αυτό θα ανεγερθεί σε έκταση του οικισμού Γλυκορίζου. Σήμερα το ειδικό δημοτικό σχολείο και το ειδικό νηπιαγωγείο συστεγάζονται με το Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας. Το πρόβλημα της συστέγασης αλλά και ο αυξημένος αριθμός παιδιών με αναπηρία στο νομό Άρτας επέβαλαν την ανέγερση ενός νέου σχολικού κτιρίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back