ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες σήμερα οι Ολλανδοί

Εικόνα του άρθρου Στις κάλπες σήμερα οι Ολλανδοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2017, 12:00
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι προσέρχονται από τις 8.30 το πρωί (ώρα Ελλάδας) στις κάλπες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν 23 με 27 έδρες , από τις 150 της ολλανδικής Βουλής στο κόμμα του φιλελεύθερου νυν πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Η εκλογική μάχη προμηνύεται πάντως δύσκολη, καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανένα από τα κόμματα που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία δεν φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 20%.

Οι ολλανδικές εκλογές ανοίγουν έναν σημαντικό εκλογικό κύκλο που αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έως το τέλος του 2017 και μετά τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, όλοι συμφωνούν, πως η Ευρώπη μπορεί να μοιάζει πολύ διαφορετική από σήμερα.

Η σημερινή εκλογική μάχη στην Ολλανδία προμηνύεται ιδιαιτέρως συναρπαστική, καθώς αναμένεται «μάχη στήθος με στήθος» ανάμεσα στο αντιευρωπαϊκό, ακροδεξιό κόμμα του Χερτ Βίλντερς και στο VVD .

Έχοντας υποσχεθεί να καταργήσει το Κοράνι, να κλείσει τα σύνορα και να βγάλει την Ολλανδία από την ΕΕ, ο Χερτ Βίλντερς κατάφερε να προσελκύσει μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων τα τελευταία χρόνια πατώντας πιστά στα βήματα των υπερμάχων του Brexit αλλά και άλλων λαϊκιστών πολιτικών σε Ευρώπη και Αμερική, όπως η Μαρίν Λεπέν και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τουλάχιστον πέντε κόμματα να παίρνουν ποσοστά μεταξύ 10% και 20%. Το VVD του Ρούτε φαίνεται να έχει ένα ισχνό προβάδισμα από το PVV του Βίλντερς, το οποίο βρίσκεται στη δεύτερη θέση με πολύ χαμηλότερα, όμως, ποσοστά σε σχέση με μερικούς μήνες νωρίτερα. 

Στην τρίτη θέση ακολουθεί το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA), οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που θα επιχειρήσει ο Ρούτε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3