Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες σήμερα η Βουλγαρία

Εικόνα του άρθρου Στις κάλπες σήμερα η Βουλγαρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/03/2017, 13:18
ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Βούλγαροι πολίτες για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο.

Οι πρόωρες εκλογές διεξάγονται μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Μπορίσωφ έπειτα από την  ήττα της υποψήφιάς του κόμματός του στις εκλογές για την προεδρία της Δημοκρατίας, πριν από ένα χρόνο.

Οι Βούλγαροι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δέκα εφτά πολιτικών κομμάτων και εννέα συνασπισμών απαρτιζόμενων από μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς και οργανώσεις.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το GERB και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κορνέλια Νινοβα, να παλεύουν «στήθος με στήθος», ενώ μάχονται για την τρίτη θέση ο συνασπισμός «Ενωμένοι Πατριώτες», κόμμα με εθνικιστικό και φιλορωσικό προφίλ, και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίων (DPS), το οποίο καταγράφει σημαντική επιρροή στους τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους.

Οι εκλογές διεξάγονται με φόντο την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Σόφιας και Άγκυρας μετά και τις σκληρές δηλώσεις των προέδρων Ράντεφ και Ερντογάν.

Η Άγκυρα στήριξε ανοικτά το νεόκοπο φιλοτουρκικό κόμμα DOST, τόσο με δηλώσεις υπουργών, όσο και με την παρουσία του Τούρκου πρέσβη στη Σόφια στις συγκεντρώσεις του κόμματος.

Η Σόφια  κατηγόρησε την Τουρκία για χονδροειδή παρέμβαση στα εσωτερικά της, ενώ η τουρκική πλευρά κατάγγειλε ότι η Βουλγαρία ασκεί πιέσεις στους τουρκικής καταγωγής Βουλγάρους ψηφοφόρους, ώστε μην ψηφίσουν το κόμμα DOST.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back