Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες οι Γάλλοι για την εκλογή προέδρου

Εικόνα του άρθρου Στις κάλπες οι Γάλλοι για την εκλογή προέδρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2017, 12:59
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες από το πρωί για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών προκειμένου να να αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια: ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν ή η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ νέες απειλές εκτόξευσε, μέσω ιστοσελίδας, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, για τρομοκρατικές επιθέσεις, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας ανοίγουν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος). 

Ο 39χρονος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του απερχόμενου Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο και είναι το φαβορί για να κερδίσει την προεδρία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν εμφανίζεται στο 61,5% με 63% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 37% με 38,5% για τη Λεπέν.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε από χθες για τους κατοίκους των υπερπόντιων εδαφών της Γαλλίας και των Γάλλων του εξωτερικού.

Η αποχή αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους δεν θα πάει στις κάλπες, δηλώνοντας ότι δεν τους εκφράζει κανένας από τους δύο υποψήφιους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά, οι υποψήφιοι των παραδοσιακά μεγάλων κομμάτων, των Σοσιαλιστών και των Ρεπουμπλικάνων δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο.

Η Ευρώπη παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις καθώς τόσο η αποχή όσο και η λευκή ψήφος αποτελούν αστάθμητο παράγοντα, ωστόσο εκτιμάται πως θα λειτουργήσουν τα «αντιφασιστικά αντανακλαστικά» των Γάλλων πολιτών αποκλείοντας τον κίνδυνο να αποκτήσει μία χώρα της Ευρώπης για πρώτη φορά ακροδεξιό πρόεδρο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back