Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στην Αθήνα και πάλι η πρωτοβουλία πολιτών

Εικόνα του άρθρου Στην Αθήνα και πάλι η πρωτοβουλία πολιτών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/03/2018, 01:08
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ο αγώνας της πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο δεν έχει σταματήσει. Το αντίθετο μάλιστα. Οι προσπάθειές τους εντείνονται, έχοντας και συμμάχους τις δύο μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ελλάδας, την Greenpeace και το WWF.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρωτοβουλία πραγματοποίησε παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (κατά την κοπή της πίτας του Ηπειρώτη) και έξω από τη Βουλή. Στην Αθήνα, επιστρέφει τη Δευτέρα 12 Μαρτίου για την εκδήλωση με θέμα «Ήπειρος: έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων» που διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στις 17:00. Ομιλητές θα είναι ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο εκπρόσωπος της εταιρίας υδρογονανθράκων, ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Σαράντης Δημητριάδης, ο φυσικός-περιβαλλοντολόγος Νίκος Γιαννούλης και ο δικηγόρος Νικόλαος Μαρτσέκης.

Την ίδια ώρα, η πρωτοβουλία πολιτών με «πυρήνα» το Ζαγόρι και τη Ζίτσα καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξη συνοχής μεταξύ των ομάδων που συγκροτούνται στους τέσσερις νομούς. Εκτός από το οικόπεδο «Ιωάννινα», που περιλαμβάνει τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και για το οποίο έχουν ξεκινήσει οι σεισμικές έρευνες από την κοινοπραξία Repsol-Energean Oil, πριν από λίγες μέρες κυρώθηκε στη Βουλή και η σύμβαση μίσθωσης για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Άρτα-Πρέβεζα. Σε ανακοίνωσή της, η πρωτοβουλία αναφέρει ότι «και στα Γιάννενα συγκροτείται ομάδα που θα αναλάβει δράσεις ενημέρωσης για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινωνίας».

Στο μεταξύ, μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια στις εξορύξεις  υδρογονανθράκων παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις που έγινε από Δήμους και υπουργείο ΠΕΚΑ στην Παραμυθιά και στην Ηγουμενίτσα. «Σύμμαχοι της εταιρίας και των εξορύξεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες, τις κτηνοτροφικές και γεωργικές δραστηριότητες αλλά και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εμφανίζονται οι δημοτικές αρχές σε Σούλι και Ηγουμενίτσα, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξαν οι δήμοι Πωγωνίου και Ζίτσας» τονίζεται στην ανακοίνωση.


* Φωτογραφία από την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back