ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη «γειτονιά» των μνημείων…

Εικόνα του άρθρου Στη «γειτονιά» των μνημείων…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/08/2023, 00:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Mια από τις περιοχές που αλλάζει πολύ στα Γιάννενα, είναι ο μεγάλος κοινόχρηστος χώρος που περικλείει σημαντικά οθωμανικά μνημεία της πόλης: το Σουφαρί Σεράι, τη βιβλιοθήκη και το χαμάμ εντός του Κάστρου.

Το έργο με τον επίσημο τίτλο «διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων και των οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδουρή», με κόστος σύμβασης 1,7 εκατ. ευρώ, και με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ιωαννιτών, προχωράει.

Η πλατεία Γλυκήδων, που κάποτε αποτελούσε μια εγκαταλελειμμένη και χορταριασμένη έκταση, παίρνει μορφή. Οι παράπλευροι δρόμοι έχουν αποκτήσει ή αποκτούν πλακόστρωτο, ενώ η είσοδος στο Κάστρο για τους πεζούς έχει διαμορφωθεί σε σημαντικό βαθμό. Η είσοδος θα γίνεται από τη δεύτερη γειτονική «πύλη» (η οποία μέχρι πρόσφατα αποτελούσε την είσοδο του Δημοτικού Σχολείου).



Το έργο αυτό, που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός πάρκου πολιτισμού στην περιοχή που θα περιλαμβάνει και την ακρόπολη του Ασλάν πασά. Οι βάσεις για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός πάρκου πολιτισμού τέθηκαν το 2016.

Από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», υλοποιείται εδώ και δύο χρόνια το έργο της αποκατάστασης του γειτονικού χαμάμ από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.



Mε προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, εκπονούνται μελέτες αποκατάστασης και ανάδειξης του τζαμιού του Ασλάν πασά και του περιβάλλοντα χώρου, και της οθωμανικής βιβλιοθήκης (δίπλα από το χαμάμ). Οι μελέτες αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Η αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη για το τέμενος Ασλάν πασά πήρε μόλις πρόσφατα παράταση ολοκλήρωσής της από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων μέχρι τις αρχές του Νοεμβρίου του 2023.

Ο Δήμος Ιωαννιτών σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση των έργων αυτών μέσα από το νέο ΕΣΠΑ.

Υπάρχει μία ακόμη παρέμβαση στην ακρόπολη του Ασλάν πασά, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. με 1,55 εκατ. ευρώ. Η παρέμβαση αυτή αφορά την υλοποίηση υποδομών προσβασιμότητας στην ακρόπολη του Ασλάν πασά. Προβλέπονται μεταξύ άλλων βελτίωση των λιθόστρωτων διαδρομών και κατασκευή νέων και η εγκατάσταση δύο ανελκυστήρων και ενός αναβατορίου.

Το έργο έχει αναλάβει να το δημοπρατήσει ο Δήμος Ιωαννιτών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back