ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για εργασιακά-ασφαλιστικά

Εικόνα του άρθρου Στη Βουλή το νομοσχέδιο για εργασιακά-ασφαλιστικά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2017, 03:56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που ρυθμίζει εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα και το οποίο αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια εντός της εβδομάδας. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης διαβεβαίωσε ότι θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία και όχι ως κατεπείγον.


ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει την αδήλωτη - υποδηλωμένη εργασία, όπου προβλέπεται η υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας των υπερωριών πριν από την έναρξη του ωραρίου του εργαζόμενου, point system για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες, ώστε ανάλογα με το μέγεθός της παράβασης να επιβάλλεται και η αντίστοιχη ποινή και ταυτόχρονα αποκλεισμός των συγκεκριμένων παραβατικών εργοδοτών από πάσης φύσεως δημόσια χρηματοδότηση. Επίσης περιέχεται ρύθμιση για την ηλεκτρονική δήλωση της οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζόμενων και από τους εργοδότες.

Για την απλήρωτη εργασία το νομοσχέδιο προβλέπει συντόμευση της εκδίκασης των διαφορών με συγκεκριμένο χρονικό όριο 60 ημερών για την αρχική εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ περιλαμβάνει και χρονικούς περιορισμούς των αναβολών και την τελική απόφαση. 

Επίσης δίνεται η δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής για τους εργαζόμενους και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του εργοδότη με μειωμένο ή και μηδενικό δικαστικό ένσημο. 

Στις περιπτώσεις απλήρωτης εργασίας με βάση τον νόμο που πέρασε το καλοκαίρι, θα θεωρείται «βλαπτική καταγγελία της σύμβασης κατά του εργοδότη» ενώ θα μπορεί ο εργαζόμενος να εισπράττει επίδομα ανεργίας.

Τέλος θα υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη για τη διευκόλυνση των ελεύθερων επαγγελματιών να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε ό,τι αφορά την ασφάλιση το νομοσχέδιο προβλέπει την αποσύνδεσή της από την ιδιότητα των μηχανικών και των δικηγόρων, καθώς και ευνοϊκότερους όρους για την εξαγορά πλασματικών ετών από τους αγρότες. Επίσης, στη συντάξιμη υπηρεσία θα συνυπολογίζεται και η γονική άδεια, ενώ θα υπάρξει διάταξη, βάσει της οποίας θα δίνεται δυνατότητα αυξημένων εισφορών για την αύξηση της σύνταξης.

Τέλος προβλέπεται ο περιορισμός της μείωσης των συντάξεων -σε περίπτωση πρόωρης σύνταξης-  στο Δημόσιο στο 30%, όπως ήδη ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αλλάζει και η βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών για τις επικουρικές συντάξεις που κατατέθηκαν μετά την 1.1.2015. 

Η αλλαγή αφορά στις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 έως το 2014, προκειμένου να υπολογίζονται σε αυτές το σύνολο των ποσών για το οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back