Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στη Βουλή η… fake φέτα

Εικόνα του άρθρου Στη Βουλή η… fake φέτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/07/2021, 17:00
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συγκεκριμένα οι βουλευτές Γιάννης Γκόλας, Σπύρος Λάππας και άλλοι 35 συνάδελφοί τους, συνυπογράφουν κοινοβουλευτική ερώτηση για το λευκό τυρί που πωλείται ως φέτα, από ελληνικές εταιρίες, στην Ευρώπη.

Το θέμα είναι γνωστό, παλιό και παρά τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες, συνήθως ο χαρακτηρισμός «φέτα» που υπόκειται στα ΠΟΠ κριτήρια, υποκύπτει στην αγοραία λογική και την αύξηση κερδών ενός κομματιού των εταιριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην καταγγελία για νοθεία με αγελαδινό γάλα κατά το ήμισυ και ολόκληρο το προϊόν, που διατίθεται στην αγορά της Σουηδίας.

Αναφέρεται επίσης στην ποινή που πρακτικά έδωσε το… πράσινο φως για τέτοιου είδους εμπορικές πράξεις, ήταν η ελαφριά, δεδομένου του τζίρου της εταιρίας, χρηματική ποινή που επιβλήθηκε πριν από ένα μήνα περίπου. Η ποινή καταγγέλθηκε ως «χάδι» και ότι θα επέτρεπε ουσιαστικά τη διακίνηση φέτας που δεν είναι ΠΟΠ (και δεν είναι φέτα…).

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η μη ύπαρξη πραγματικής κυβερνητικής βούλησης για ουσιαστικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής, διακίνησης του γάλακτος και των προϊόντων αυτού και η επιβολή ασήμαντων χρηματικών προστίμων αντί των ανώτατων προβλεπόμενων ποινών σε όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία οδηγεί στο χείλος του γκρεμού την ελληνική κτηνοτροφία και τυροκομία».

Συμπληρώνει δε ότι ειδικά στην Ήπειρο και στα Γιάννενα, «χιλιάδες οικογένειες ζουν από την κτηνοτροφική δραστηριότητα, μοχθώντας καθημερινά για την παραγωγή ποιοτικού αιγοπρόβειου γάλακτος και εργαζόμενοι στις βιοτεχνίες και βιομηχανίες της περιοχής παράγουν και διακινούν το εθνικό μας τυρί σε κάθε άκρη της γης». \

Τέλος, το κόμμα ζητάει πρωτοβουλίες για την «επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας και την ουσιαστική ενίσχυση της  πρωτογενούς παραγωγής», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέτει σε κίνδυνο το «εθνικό μας προϊόν και τη βιωσιμότητα της αγροτικής ελληνικής οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back