ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βιέννη η κρίσιμη σύνοδος για το προσφυγικό

Εικόνα του άρθρου Στη Βιέννη η κρίσιμη σύνοδος για το προσφυγικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2016, 16:26
ΕΛΛΑΔΑ

Οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος θα τεθούν επί τάπητος στη μίνι σύνοδο κορυφής στη Βιέννη, που ξεκίνησε στις 12.30 και στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός. Τη σύνοδο συγκαλεί ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν.

Στη μίνι σύνοδο λαμβάνουν μέρος η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας. Στη σύνοδο δεν μετέχει τελικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε ήδη από την Αμερική, τις προηγούμενες μέρες, την ατζέντα που θα συζητηθεί, υπογραμμίζοντας πως χωρίς βοήθεια, αλληλεγγύη και κατανομή των ευθυνών δεν επιλύεται η κρίση.

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους συμμετέχοντες στη σύνοδο, ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί παγκόσμια πρόκληση και η Ελλάδα είναι ένα από τα σημεία του κόσμου που δοκιμάζεται περισσότερο, καθώς 60.000 άτομα είναι εγκλωβισμένα από το μονομερές κλείσιμο των βορείων συνόρων της, και διαχειριζόμαστε τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη, ενώ οι Ελληνες -παρά την οικονομική κρίση- αποδεικνύουν την υποστήριξή τους.

Ακόμη, αναμένεται να επισημάνει πως εάν αυτή η προσπάθεια που συντελείται στην Ελλάδα αποτύχει, οι μόνοι κερδισμένοι σε όλη την Ευρώπη θα είναι οι πλέον ξενοφοβικές, εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις.

Η Ελλάδα είναι ακόμη σε θέση να ανταπεξέρχεται στο προσφυγικό, όμως η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη και να δούμε πώς θα βοηθήσουμε, τόνισε χθες ο Αυστριακός καγκελάριος, σημειώνοντας ότι στη σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας αποφάσεων στην ΕΕ και την αυστηρή διασφάλιση των συνόρων.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle το σημαντικό είναι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και οι χώρες που επωμίζονται το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης, ώστε κανείς να μην έχει την αίσθηση ότι γίνονται συμφωνίες ερήμην του. Σε αυτό το σημείο θα επιμείνει και η Άνγκελα Μέρκελ. […] Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο δηλώνουν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ότι «σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν από έναν χρόνο», καθώς έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην κεντρική Ευρώπη μέσω της βαλκανικής οδού. 

Ασφαλώς, αυτό οφείλεται και στην πολιτική απομόνωσης και εκφοβισμού που ακολουθεί η Ουγγαρία. Η γερμανική κυβέρνηση από τη μία πλευρά αντιμετωπίζει με κριτική διάθεση τη στάση της Ουγγαρίας, αλλά από την άλλη πλευρά επωφελείται από το κλείσιμο των συνόρων, όπως άλλωστε και η Αυστρία.

Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Γι αυτό ο αυστριακός καγκελάριος και οικοδεσπότης της συνόδου θέλει να παραμείνει, τουλάχιστον στη χώρα του, ένα ανώτατο ετήσιο όριο στον αριθμό των προσφύγων που επιτρέπεται να εισέλθουν. 

Για φέτος η Αυστρία είχε δηλώσει ότι ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 37.500, ενώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχαν ήδη υποβάλει αίτηση για άσυλο 26.400 άνθρωποι. Μόλις συμπληρωθεί το προβλεπόμενο όριο η Αυστρία θα κλείσει τα σύνορα για τους πρόσφυγες. Με απρόβλεπτες συνέπειες για τις γειτονικές χώρες, που θα αντιμετωπίσουν έναν νέο συνωστισμό προσφύγων και μεταναστών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back