ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Από τα Γιάννενα στη Σελήνη

Εικόνα του άρθρου Από τα Γιάννενα στη Σελήνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2020, 01:41
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο Σίμων Σίνας, ήταν ο δεύτερος του ονόματός του. Ο παππούς του, Συμεών, ήταν ο γιος του γενάρχη της οικογενείας, Γεωργίου Σίνα. Το όνομά του φέρει ένας δρόμος στα Γιάννενα, κάθετος στην Ανεξαρτησίας, καθώς και ένας κρατήρας στη Σελήνη.

Ο Σίνας γεννήθηκε στη Βιέννη, το 1810, καταγόταν όμως από τη Μοσχόπολη της Κορυτσάς, με βλάχικες ρίζες, που φτάνουν στο Σκαμνέλι. Ο παππούς του Σίνα γεννήθηκε στη Μοσχόπολη, ο πατέρας του στη Νις της σημερινής (και τοτινής) Σερβίας.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ:

Η οικογένεια διεξήγαγε εμπόριο ανάμεσα στην Αυστροουγγρική και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Σταδιακά, εγκαταστάθηκε στη Βιέννη και τα μέλη της πήρανε την υπηκοότητα.

Ο Σίμων Σίνας σπούδασε Φιλοσοφία, Ιστορία και Πολιτική Οικονομία, στη Βιέννη, Ακολούθησε τον πατέρα του, Γεώργιο, ο οποίος είχε εξελιχθεί σε μεγάλο γαιοκτήμονα και τραπεζίτη, αλλά και συνομιλητή της αυτοκρατορικής εξουσίας.

Διαβάστε επίσης: Τα κοχύλια, η Πρέβεζα και η ποίηση

Το 1858 πολιτογραφήθηκε Έλληνας και διορίστηκε πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βιέννη, ενώ χρημάτισε και υπουργός.

Στο μεταξύ, είχε αναπτύξει χορηγική δραστηριότητα, τόσο στη Βιέννη, όσο και στη Βουδαπέστη.

Ο Σίνας διατήρησε τις άριστες σχέσεις του πατέρα του με την αυτοκρατορική αυλή. Ήταν κοσμοπολίτης και φιλόδοξος και στην Ελλάδα, στήριξε τον Όθωνα.

Στην Αθήνα, συνέχισε τις πατρικές δωρεές, με τις οποίες αποπερατώθηκαν η Μητρόπολη Αθηνών, η Ακαδημία (σε σχέδια του Χάνσεν), το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο στο Μαρούσι και το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Εκεί, τοποθέτησε ως διευθυντή τον Γιόχαν Γιούλιους Σμιτ, το γερμανό αστρονόμο που υπηρέτησε στη θέση για 26 χρόνια, ως το θάνατό του.

Το όνομα του Σίνα έφτασε μέχρι τη Σελήνη. Ο Sinas είναι ένας μικρός κρατήρας διαμέτρου 12 χιλιομέτρων στο ανατολικό τμήμα, στη Mare Tranquillitatis. Η ονοματοδοσία έγινε το 1935.

H σύζυγός του, Ιφιγένεια Γκίκα, καταγόταν από την Ήπειρο και ήταν αυτή που συνέχισε τις ευεργεσίες της οικογένειας. Μια από τις κόρες τους, η Ελένη, παντρεύτηκε τον Γρηγόριο Υψηλάντη, εγγονό του Κωνσταντίνου Υψηλάντη και ανιψιό των Αλέξανδρου και Δημητρίου Υψηλάντη.

Και μια μικρή λεπτομέρεια: η ημερομηνία του θανάτου του Σίνα, στην οδοσήμανση, είναι λάθος, καθώς αναφέρει το 1856, έτος θανάτου του πατέρα του. Ο ίδιος, πέθανε στις 15 Απριλίου του 1876, στη Βιέννη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back