ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κατσικάς: Προορισμός και πάλι

Εικόνα του άρθρου Κατσικάς: Προορισμός και πάλι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2017, 17:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γύρω στις 2 ξημερώματα, 121 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σε έναν ακόμη προορισμό τους: το κέντρο υποδοχής Κατσικά Ιωαννίνων. Οι περισσότεροι από αυτούς ξεκίνησαν το «ταξίδι» τους από τη Συρία και το Ιράκ. Μέχρι προχτές, προσπαθούσαν να επιβιώσουν στη Λέσβο, όπου οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν πολύ δύσκολες, με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να παλεύει για την εκτόνωση της εκρηκτικής κατάστασης.

Οι 121 αυτοί άνθρωποι είναι οι πρώτοι που ήρθαν στο κέντρο υποδοχής του Κατσικά, το οποίο επαναλειτουργεί μετά από έναν χρόνο και μετά από την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων από τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam (και με τη συνδρομή και της Περιφέρειας Ηπείρου). Στην πολιτεία… των κοντέινερ -100 κατοικίες με μορφή κοντέινερ έχουν ταξινομηθεί στο πρώην αεροδρόμιο του Κατσικά- αναμένεται να φτάσουν σήμερα και άλλοι 50, αυτή τη φορά από τη Σάμο.

Όπως ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο συντονιστής των κέντρων προσφύγων Φίλιππας Φίλιος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας, η άφιξη των προσφύγων και μεταναστών έγινε ομαλά, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Ο κ. Φίλιος μίλησε για το ανακατασκευασμένο κέντρο προσφύγων, που αποτελεί μια ανοιχτή δομή, λέγοντας ότι υπάρχουν όλες οι κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία των ανθρώπων. «Έχουμε μια νέα δομή τη λειτουργία της οποίας πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι οι φορείς» τόνισε ο κ. Φίλιος.

Πέραν των 50 ατόμων που θα έρθουν άμεσα στο κέντρο υποδοχής στον Κατσικά, του οποίου η χωρητικότητα φτάνει τυπικά στα 500 άτομα, αφίξεις προσφύγων θα υπάρξουν αυτές τις ημέρες και στις άλλες δομές: στα Δολιανά, στην Κόνιτσα, στη Φιλιππιάδα.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Κολόκας, στην Ήπειρο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1277 πρόσφυγες: 270 στη Φιλιππιάδα, 340 στην πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη», 121 στον Κατσικά, 89 στα Δολιανά, 65 στην Κόνιτσα και 392 σε προστατευόμενα διαμερίσματα της πόλης των Ιωαννίνων. Και έπεται συνέχεια…

Το μεγάλο ζητούμενο πια, όμως, είναι η επόμενη μέρα. Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι που φεύγουν από τα νησιά του Αιγαίου και εγκαθίστανται σε κέντρα υποδοχής της ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι άνθρωποι που κατέφτασαν στη χώρα μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία την άνοιξη του 2016. Οι περισσότεροι από αυτούς δηλαδή είναι εγκλωβισμένοι. Μερικοί θα πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κυρίως μέσω της οικογενειακής επανένωσης, ενώ άλλοι μπορεί να απελαθούν, αν κριθεί ότι δεν τηρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου. Το σημαντικό είναι ότι πολλοί από τους πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, τα χρονικά περιθώρια για τη ροή των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στενεύουν. Η Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO) έχει ξεκαθαρίσει, για παράδειγμα, ότι το πρόγραμμα ESTIA, που αφορά την υποστήριξη των προσφύγων για τη στέγασή τους σε διαμερίσματα και την παροχή προπληρωμένων καρτών, θα συνεχιστεί έως τα μέσα του 2019.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για την… επόμενη μέρα. Εδώ και μήνες προσπαθεί να στήσει μια ομάδα εργασίας (urban working group), όπως έχει κάνει ήδη ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Η ομάδα αυτή υπό τη διοίκηση του Δήμου και με τη συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθελοντικών οργανώσεων, φορέων, θεσμών κ.λπ., θα αναλάβει τον συντονισμό του προσφυγικού ζητήματος σε όλα τα επίπεδα. Μία από τις βασικές επιδιώξεις της θα είναι πάντως η διεκδίκηση πόρων από άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είπε ο κ. Κολόκας. Η στρατηγική της ομάδας εργασίας πρόκειται να παρουσιαστεί τον Ιανουάριο. «Δεν ήταν ούτε δική μας επιλογή να έρθουν οι πρόσφυγες εδώ αλλά ούτε και επιλογή των προσφύγων να έρθουν εδώ. Οφείλουμε όμως να διαχειριστούμε το προσφυγικό ζήτημα και να το μετατρέψουμε προς όφελος της κοινωνίας και των προσφύγων» τόνισε ο κ. Κολόκας, θυμίζοντας ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει πάρει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και δη από τον αρμόδιο επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back