Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Startups στην Ήπειρο: Σε εμβρυακό στάδιο ακόμα…

Εικόνα του άρθρου Startups στην Ήπειρο: Σε εμβρυακό στάδιο ακόμα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2023, 11:50
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπορεί η Ήπειρος να καταλαμβάνει θέση σε θέματα, ρεπορτάζ και οδοιπορικά ως οιονεί silicon valley, ωστόσο η καινοτομία και οι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν είναι ακόμα στο ιδανικό περιβάλλον γι αυτές.

Η έρευνα του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών καταγράφει την πορεία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και η Ήπειρος έχει, το 2022, κάτω από 10 startups (στοιχεία Elevate Greece 2022):


Περιφέρεια

Startups

Ελλάδα

664

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

6

Αττική

454

Βόρειο Αιγαίο

4

Δυτική Ελλάδα

21

Δυτική Μακεδονία

4

Ήπειρος

6

Θεσσαλία

11

Ιόνια Νησιά

3

Κεντρική Μακεδονία

92

Κρήτη

42

Νότιο Αιγαίο

5

Πελοπόννησος

3

Στερεά Ελλάδα

13


Όχι ότι οι startups είναι η απόλυτη «θεραπεία» για τα πάντα, όπως συχνά (και εσφαλμένα) προβάλλονται. Όπως κάθε επιχειρηματικός κλάδος μπορεί να είναι από μια όντως καλή και κοινωφελής ιδέα που μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς τους δημιουργούς της, μέχρι ένα παράθυρο ευκαιρίας για εύκολο, οριακά νόμιμο και προκλητικό πλουτισμό. Στον καπιταλισμό, όλα παίζουν…

Στους οργανισμούς στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, η έρευνα καταγράφει το Τεχνολογικό Πάρκο, το οποίο ωστόσο έχει πάψει εδώ και καιρό να υπηρετεί βασικά αυτή την αποστολή.

Η έρευνα αναφέρει, συμπερασματικά:

Εν συντομία, το μέγεθος του οικοσυστήματος των startups έχει σε γενικές  γραμμές θετική συσχέτιση με βασικές μεταβλητές που καταδεικνύουν  οικονομική, καινοτομική και επιχειρηματική πρόοδο. Να τονισθεί και πάλι  ότι το οικοσύστημα των startups είναι μεν φορέας προόδου, αλλά δεν  λειτουργεί σε κενό. Αντίθετα, είναι καθρέφτης ενός ευρύτερου τοπικού,  εθνικού και διεθνούς συνόλου. Είναι σαφές ότι πολλοί παράγοντες  ̶  οικονομικοί, επιχειρηματικοί, πολιτισμικοί και  γεωγραφικοί/περιβαλλοντικοί ̶ επηρεάζουν το μέγεθος του οικοσυστήματος  των startups. Προέχει να εξετασθεί το πώς οι θεσμικές υποδομές του  οικοσυστήματος , καθώς και στοχευμένες ή μη πολιτικές επηρεάζουν το  οικοσύστημα των startups, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Για  παράδειγμα, να αναφερθεί ότι το 2020, οι δημόσιες ερευνητικές δαπάνες  ανά περιφέρεια είχαν θετική συσχέτιση με τον αριθμό των startups.  

Και καταλήγει:

Καθώς η Ελλάδα εκτυλίσσεται σε σημαντικό ερευνητικό-big data κέντρο των  Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή,  ώστε οι πιο δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις όλων των περιφερειών της να  εξελιχθούν σε εξειδικευμένες μεσαίου μεγέθους πολυεθνικές (pocket  multinationals) που θα διατηρούν έδρα στην Ελλάδα; Και ως Ελλάδα φυσικά  δεν εννοείται εδώ μόνο η Αττική- Αθήνα.


(photo credit: Iyiola Olaniyan/Scopio)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back