Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Στα χαρακώματα» για τα αδέσποτα

Εικόνα του άρθρου «Στα χαρακώματα» για τα αδέσποτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2016, 00:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε πλήρη σύγκρουση με το δήμο Ιωαννιτών μπαίνει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα αδέσποτα ζώα ο δήμος. Με ανακοίνωσή της, την οποία κοινοποιεί σε πολλούς φορείς, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι την εισαγγελία Ιωαννίνων, αφενός αναφέρει ότι δεν είναι δυνατή η ανάθεση της λειτουργίας του κυνοκομείου σε τρίτους, αφετέρου κατηγορεί το δήμο ότι προχωράει σε παράνομες ευθανασίες.

Το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων είναι πλέον μείζον στην πόλη, με όλες τις πλευρές να έχουν αποτύχει, σε διάφορους βαθμούς. Από τη μια, ο δήμος προσπαθεί περισσότερο να ισορροπήσει κοινωνικές αντιδράσεις, πιεζόμενος ιδιαίτερα από τους ανθρώπους που φοβούνται τα ζώα και μια μερίδα του Τύπου, αλλά και από μια σειρά περιστατικά επιθέσεων που δέχθηκαν άνθρωποι από αδέσποτα. Οι δε φιλοζωικές της πόλης, ούτε αυτές μπόρεσαν να διαχειριστούν το πρόβλημα, ειδικά από τη στιγμή που το κυνοκομείο ουσιαστικά δεν έχει πόρους και αυτοί δεν περισσεύουν.

Η Ομοσπονδία λοιπόν αναφέρει δύο νόμους, τους 4039/12 και την τροποποίησή του με τον 4235/14, λέγοντας ότι «από πουθενά δεν προκύπτει η δικαιοδοσία των Δήμων, να αναθέτουν αυτή την εργασία (το σύνολο της διαχείρισης αδέσποτων ζώων ή τμήμα αυτής) σε ιδιώτες». Η «υπόγεια» ένσταση στο συγκεκριμένο σημείο, είναι ότι η ανάθεση σε ιδιώτες θεωρείται μετάβαση στη διαχείριση με ανεξέλεγκτες ευθανασίες…

Η Ομοσπονδία αναφέρει αρκετά νομικά στοιχεία για στήριξη της θέσης της και επικαλείται «πληροφορίες» από τα Γιάννενα ότι ήδη ο δήμος προχωράει σε παράνομες ευθανασίες. Καταγγέλλει επίσης πως «μολονότι στείλαμε επιστολή στον Δήμο αλλά και προσπαθήσαμε τηλεφωνικά να επικοινωνήσουμε κάτι τέτοιο με ευθύνη του δήμου και του δημάρχου δεν έγινε εφικτό».

Η Ομοσπονδία ζητάει άμεση παρέμβαση των αρχών προκειμένου να σταματήσουν οι διαδικασίες παραχώρησης του κυνοκομείου, αλλά και οι ευθανασίες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από δέκα μέρες περίπου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Μπρέχας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο δήμος κάνει ευθανασίες. Δεν αρνήθηκε πάντως ότι υπάρχει διαφωνία με τις φιλοζωικές οργανώσεις για τη διαχείριση των επιθετικών ζώων, που αντιμετωπίζουν, βάσει νόμου, το φάσμα της ευθανασίας. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back