Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα βουνά, για χάρη του τουρισμού

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2016, 17:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου προσπαθεί να μπει δυναμικά σε νέα «μονοπάτια»: σε αυτά του πεζοπορικού τουρισμού. Ο πεζοπορικός τουρισμός αναπτύσσει μια δυναμική η οποία μένει αναξιοποίητη σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα. Η οικονομική κρίση όμως αναγκάζει τους διαμορφωτές της τουριστικής πολιτικής να δώσουν επιτέλους τη δέουσα σημασία σε τομείς που μέχρι πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν «γραφικοί» ή στην καλύτερη περίπτωση προορίζονταν μόνο για «εσωτερική κατανάλωση». Όλοι πια αναγνωρίζουν ότι ο πεζοπορικός τουρισμός μπορεί να εγγυηθεί την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να φέρει νέους τουρίστες που δεν θέλουν μόνο το παραδοσιακό μοντέλο «ήλιος-θάλασσα».

Με απώτερο στόχο τον «τουρισμό όλες τις εποχές», η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά στον σχεδιασμό ενός κεντρικού πεζοπορικού μονοπατιού με την ονομασία «Epirus Trail», συνολικού μήκους 300 χλμ., πάνω στον οποίο θα συνδέονται δευτερεύοντα πεζοπορικά μονοπάτια, αποτελώντας στο σύνολό τους ένα ενιαίο και λειτουργικό δίκτυο μονοπατιών. Πρόκειται για μονοπάτι, η χάραξη του οποίου έχει γίνει στο παρελθόν, με αρκετά μέρη του όμως να έχουν καταστραφεί. Το μονοπάτι χωρίζεται σε τρία σκέλη: Κόνιτσα-Γράμμος-Σμόλικας-Αώος-Μέτσοβο, Τύμφη-Ζαγόρι-Μέτσοβο, Μέτσοβο-Περιστέρι-Τζουμέρκα. Θα καλύπτει δηλαδή το νομό Ιωαννίνων και εν μέρει το νομό Άρτας. Σε πρώτη φάση τουλάχιστον, γιατί η Περιφέρεια θέλει να επεκτείνει το «Epirus Trail» και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου.

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο όλος σχεδιασμός στοχεύει στην ευρωπαϊκή πιστοποίηση του μονοπατιού. Όλα όσα προβλέπονται δηλαδή να γίνουν, θα γίνουν βάσει των προδιαγραφών για την ευρωπαϊκή πιστοποίηση. Μέχρι σήμερα, ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας έχουν πάρει πολύ λίγες περιοχές στην Ελλάδα, όπως είναι η Άνδρος και το Μαίναλο στην Πελοπόννησο, όπου η διαδρομή φτάνει στα 100 χλμ. Οι πρωτοβουλίες δε για τα πιστοποιημένα αυτά μονοπάτια ξεκίνησαν κυρίως από εθελοντές και στη συνέχεια συνέδραμαν χορηγοί, ιδρύματα και φορείς.

Την όλη προσπάθεια για τον σχεδιασμό του κεντρικού μονοπατιού στην Ήπειρο αναλαμβάνει η αναπτυξιακή εταιρία «Ήπειρος», σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου η οποία είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου. Η δουλειά της, που πρέπει να ολοκληρωθεί σε οκτώ μήνες, έχει προϋπολογισμό 60.000 ευρώ και αφορά: Οριστικοποίηση του τελικού ίχνους της διαδρομής, ψηφιακή καταγραφή του μονοπατιού, καταγραφή όλων των τόπων ενδιαφέροντος (θέσεις θέας, υποδομές διαμονής, μνημεία, τύπος βλάστησης), δημιουργία λίστας υποδομών κατά μήκος της διαδρομής και άμεση συσχέτισή τους με τη διαδρομή (οδική απόσταση, προσβασιμότητα κλπ), φωτογράφιση τοπίων και μνημείων και εφαρμογή για πλοήγηση στο μονοπάτι με τη χρήση smartphones. Ένα από καθήκοντα της εταιρίας είναι να προτείνει και τα απαραίτητα έργα για την καλύτερη βατότητα του μονοπατιού, τα οποία η Περιφέρεια Ηπείρου θα επιδιώξει να χρηματοδοτήσει μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Το πρώτο βήμα λοιπόν για την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού γίνεται. Το μεγάλο ζητούμενο, βέβαια,  σε τέτοιου είδους «επενδύσεις» είναι το «μετά»: η συντήρηση του μονοπατιού. Και προφανώς, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στους εθελοντές και στους διάφορους συλλόγους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back