Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Στα άκρα οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας

Εικόνα του άρθρου Στα άκρα οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/10/2020, 22:24
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα για εξηγήσεις τον Γάλλο επιτετραμμένο σχετικά με το σκίτσο που δημοσίευσε η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, έγινε γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα συνηγορήσει υπέρ της επιβολής «κυρώσεων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε βάρος της Τουρκίας την ώρα που η ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας αυξάνεται σε πολλά σημεία διαφωνίας μεταξύ τους, δήλωσε σήμερα ο Κλεμάν Μπον, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας.

«Θα πιέσουμε υπέρ (της επιβολής) ευρωπαϊκών μέτρων σθεναρής αντίδρασης, μεταξύ άλλων το πιθανό εργαλείο των κυρώσεων», είπε ο Μπον, ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας.

«Το τελευταίο επεισόδιο, που ξεπερνά κάθε ημέρα τα όρια του απαράδεκτου, με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι χαρακτηριστικό (…) μιας συνολικής στρατηγικής της Τουρκίας να πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

«Ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: να ασκεί μέγιστη πίεση στους γείτονές της και ειδικά στην ΕΕ. Υπήρξαμε για παρά πολύ καιρό αφελείς», επισήμανε ο Μπον.


Κάλεσμα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ κάλεσε σήμερα τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούν ενωμένοι τις αξίες της ανοχής και της ελευθερίας της έκφρασης.

«Η Βρετανία στέκεται αλληλέγγυα στη Γαλλία και τον γαλλικό λαό μετά την αποτρόπαιη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί», αναφέρει ο Ράαμπ σε ανακοίνωσή του. «Δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει ποτέ δικαιολογία για την τρομοκρατία», προσθέτει.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίζει ενωμένη τις θεμελιώδεις αξίες της ανοχής και της ελευθερίας της έκφρασης και δεν θα πρέπει να κάνουμε ποτέ στους τρομοκράτες το δώρο ότι μας διαίρεσαν», προσθέτει.


«Δικαστικά και διπλωματικά» μέτρα

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει «δικαστικά και διπλωματικά» μέτρα μετά τη δημοσίευση από την γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo σκίτσου που σατιρίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα γίνουν οι απαραίτητες δικαστικές και διπλωματικές ενέργειες κατά του εν λόγω σκίτσου», δηλώνει η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην γαλλική γλώσσα, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι.

«Η μάχη μας κατά αυτών των αγενών, με κακή πρόθεση και προσβλητικών βημάτων θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με λογική, αλλά και αποφασιστικότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λίγο μετά τη δήλωση αυτή, η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά των επικεφαλής του Charlie Hebdo.

Η γαλλική σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα ανήρτησε χθες Τρίτη το βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωτοσέλιδο του τελευταίου φύλου της, στο οποίο δημοσιεύεται σκίτσο που σατιρίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Η τουρκική προεδρία καταδίκασε σήμερα «με τον πλέον απερίφραστο τρόπο» το «άθλιο σκίτσο», το οποίο αντανακλά, σύμφωνα με την ίδια, μια «εχθρότητα κατά των Τούρκων και του Ισλάμ».


Οργή

Κορυφαίοι τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν σήμερα σκίτσο που σατιρίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo, κάνοντας λόγο περί «αήθους απόπειρας» από πλευράς της να «διασπείρει πολιτισμικό ρατσισμό και μίσος», κατ’ αυτούς.

Η οργή της τουρκικής κυβέρνησης για το σκίτσο ρίχνει λάδι στη φωτιά που έβαλε στις διπλωματικές σχέσεις της Άγκυρας και του Παρισιού η εκτενής προβολή σκίτσων του Μωάμεθ στη Γαλλία, μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί επιδή έδειξε τέτοια σκίτσα σε μαθητές αυτόν τον μήνα.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν υπερθεμάτισε: «η αντιμουσουλμανική προπαγάνδα του [σ.σ. προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ] Μακρόν φέρνει καρπούς!», έκρινε.

«Καταδικάζουμε την αήθη απόπειρα αυτού του εντύπου να διασπείρει τον πολιτισμικό ρατσισμό και το μίσος του», πρόσθεσε ο Αλτούν, ο οποίος εκφράστηκε επίσης μέσω Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back