ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σπουδαστές ΕΠΑΣ: «Ο νόμος μας αδικεί»

Εικόνα του άρθρου Σπουδαστές ΕΠΑΣ: «Ο νόμος μας αδικεί»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2021, 15:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι σπουδαστές-τριες των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, ειδικά αυτοί που τώρα φοιτούν εκεί, είδαν ότι ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης μετέτρεψε το καθεστώς σπουδών τους χωρίς να ισχύει η πάγια αναδρομικότητα για τα σχολικά ή ακαδημαϊκά έτη.

Με επιστολή τους προς το Υπουργείο Παιδείας (ανάμεσα στις ΕΠΑΣ συνυπογράφει και η των Ιωαννίνων), ζητούνε παρέμβαση.

Σημειώνουν καταρχάς ότι οι σχολές έχουν υποβαθμιστεί με τον πρόσφατο νόμο σε «μεταγυμνασιακή κατάρτιση ΣΕΚ ή ΕΣΚ και στο επίπεδο 3 κατόπιν, μάλιστα, πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ». Οι σπουδαστές-τριες σημειώνουν ότι δεν προβλέπεται μεταβατική ρύθμιση για τους ήδη σπουδάζοντες.

Τονίζουν ότι  «και αν και πάντοτε στους νόμους του Υπουργείου Παιδείας προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις και διατάξεις όταν μεταβάλλεται άρδην ένα καθεστώς (πρβλ. σύστημα εισαγωγής στα Α.Ε.Ι.), στην περίπτωσή μας δεν μεριμνήσατε, πιθανώς -θέλουμε να πιστεύουμε- εκ παραδρομής, να προβλέψετε μια μεταβατική διάταξη για όσους φοιτούμε ήδη σύμφωνα με την οποία οι ήδη φοιτούντες σε ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. κατά την έναρξη ισχύος του νόμου θα αποφοιτήσουμε σύμφωνα με τους όρους που ίσχυαν κατά το χρόνο εισαγωγής μας σε αυτές, ήτοι με τους όρους του νόμου 3475/2006, όπως ίσχυε μετά το ν. 4186/2013, ήτοι με Πτυχίο επιπέδου 4 με Επαγγελματικά Δικαιώματα μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων».

Απευθύνομενοι-ες στην υπουργό Νίκη Κεραμέως, αναφέρουν ότι «αν γνωρίζαμε ότι θα αποκτήσουμε πτυχίο επιπέδου 3, ύστερα από πιστοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ, ουδέποτε θα επιλέγαμε να φοιτήσουμε σε ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ. Διότι το Απολυτήριο Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου πουδιαθέτουν οι περισσότεροι από εμάς είναι ήδη επιπέδου 4 και, συνεπώς, θα επιλέγαμε να φοιτήσουμε σε κάποιο Ι.Ε.Κ. που θα μας εξασφάλιζε τουλάχιστον ένα Πτυχίο Επιπέδου 5 με επαγγελματικά δικαιώματα».

Τέλος, ζητάνε να φέρει προς ψήφιση τροπολογία, σύμφωνα με τον οποία οι μαθητές-τριες του ΟΑΕΔ που φοιτούσαν κατά την ψήφιση του νόμου, ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους βάσει του καθεστώτος με το οποίο έχουν εισαχθεί.

Την επιστολή κατέθεσε στη Βουλή ως αναφορά η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, η οποία κάνει λόγο «για κατάφωρη αδικία σε βάρος των σπουδαστών των ΕΠΑΣ και κατηγορεί την κυβέρνηση για υποβάθμιση ενός βασικού πυλώνα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τέλος, καλεί την υπουργό Παιδείας να απαντήσει -πρώτα και κύρια- στους σπουδαστές που πλήττονται, όπως και να ενημερώσει τη Βουλή για τις πρωτοβουλίες που θα λάβει ώστε να επιλυθεί το ζήτημα που δημιούργησε η νομοθέτηση του Υπουργείου Παιδείας».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back