dodoni back
ΘΕΑΤΡΟ

«Σπανός» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Εικόνα του άρθρου «Σπανός» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/08/2021, 16:29
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tη μουσικοθεατρική παράσταση «Σπανός», βασισμένη στην ομώνυμη βυζαντινή σατιρική ακολουθία, ανεβάζει η καλλιτεχνική ομάδα «Οθόνιον» στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης.

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού. Ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 8 και 9 Αυγούστου, αλλά αναβλήθηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν από τις πυρκαγιές.

Τον ρόλο του σπανού ερμηνεύει η Στεφανία Γουλιώτη. Μαζί της ο Άθως Δανέλλης, ο Νικόλας Τζιβελέκης και η Κατερίνα Μιχαλάκη. Χορός ψαλτών: Αχιλλέας Χαλδαιάκης (κορυφαίος πρωτοψάλτης), Δημήτρης Μηλιώτης, Γιάννης Πλευρίτης, Χάρης Τρασάνης, Νίκος Χαλδαιάκης. Μουσικοί επί σκηνής: Γεράσιμος Παπαδόπουλος: ούτι, τραγούδι, Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου: κρουστά, τσέλο, τραγούδι, Θεολόγος Παπανικολάου: βιολί, τραγούδι, Ηλιάνα Φιλέα: ακορντεόν, τσαμπούνα.

Σύλληψη-κείμενο-σκηνοθεσία ο Ιωσήφ Βιβιλάκης, βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Δαμασκηνός, μουσική: Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σκηνογραφική επιμέλεια-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης…

Η υπόθεση: Ένας σπανός ταπεινός καλόγερος ζει απομονωμένος σε ένα αντρικό μοναστήρι. Το καθαρό του πρόσωπο και η ευγένεια τον κάνουν στόχο σε μια ομάδα μοναχών οι οποίοι τον πειράζουν με αστεία και δοκιμάζουν την πίστη του στον Θεό. Ένα βράδυ, ενώ προσευχόταν, ο μοναχός κοιμάται. Στον ύπνο του, μέσα σε όνειρο, εμφανίζονται τα μέλη της μοναστικής κοινότητας να επιτελούν μια παράξενη λειτουργία ειδικά για αυτόν και μάλιστα τον εξαναγκάζουν να λάβει μέρος. Είναι η ακολουθία για τον σπανό καλόγερο ο οποίος στα μάτια των άλλων «κανονικών» μοναχών είναι διαφορετικός και θεωρείται λειψός.

Στο σημείωμα της παραγωγής αναφέρεται: Η παράσταση αξιοποιεί ως βασικό άξονα το βυζαντινό έργο που επιγράφεται «Ακολουθία του ανοσίου τραγογένη σπανού». Πρόκειται για ένα εντελώς ιδιόμορφο κείμενο που εκτιμούσε ιδιαίτερα ο Γιώργος Σεφέρης, μια μοναδική σάτιρα του ύστερου Βυζαντίου σε μορφή εκκλησιαστικής ακολουθίας, που είναι γραμμένη σε δημώδη γλώσσα και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό. Λογοτεχνικά, η παράδοση του Σπανού φθάνει έως τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ο οποίος είχε συνθέσει μια ομάδα σατιρικών ύμνων.

Η είσοδος στις δύο παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης είναι ελεύθερη. Υποχρεωτική η προκράτηση θέσης εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3