Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σπ. Ριζόπουλος κατά πάντων

Εικόνα του άρθρου Σπ. Ριζόπουλος κατά πάντων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2022, 20:57
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αυτή τη φορά, ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος έβαλε στο στόχαστρό του όχι μόνο την περιφερειακή αρχή, και δη τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, αλλά και παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ριζόπουλος εστίασε στον κομματικό χαρακτήρα παρατάξεων, υποστηρίζοντας ότι κι αυτές έχουν επηρεαστεί από την «παρατεταμένη προεκλογική περίοδο» που επικρατεί στη χώρα ενώ την ίδια ώρα προσπαθούν να κάνουν δημόσιες σχέσεις με τον κ. Καχριμάνη. Κράτησε δε για την παράταξή του τον χαρακτηρισμό της ανεξάρτητης. «Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά. Θα δώσουμε τις μάχες που πρέπει κι όπως πρέπει» είπε…

Με το σκεπτικό αυτό, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» παρέθεσε τρία παραδείγματα που αφορούν τα οικονομικά, το πλωτό φωτοβολταϊκό στη λίμνη Πουρναρίου και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για τα οικονομικά της Περιφέρειας, είπε καταρχάς ότι και ο φετινός προϋπολογισμός είναι πλασματικός. «Φτιάχνουμε πλασματικούς προϋπολογισμούς, ψηφίζουμε τεχνικό πρόγραμμα χωρίς να έχουμε λεφτά και μετά δίνουμε αβέρτα παρατάσεις» τόνισε. Για τον κ. Ριζόπουλο ο προϋπολογισμός είναι το ένα μέρος της μεγάλης εξίσωσης. Στην υπόλοιπη εξίσωση έβαλε περικοπές χρημάτων από τα υπουργεία, εκτίναξη του ενεργειακού κόστους η οποία δεν έχει υπολογιστεί, εναγκαλισμό διαπλοκής με τους Δήμους «Όλα αυτά συνθέτουν μια άκρως ανησυχητική κατάσταση…» είπε.

«Ούτε στην Ήπειρο, ούτε στην ΕΝΠΕ των κομματικά εκλεγμένων περιφερειαρχών δεν μιλά κανείς για το θέμα της ενέργειας. Η σιωπή τους είναι εκκωφαντική. Το ίδιο και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ενδιαφέρονται μόνο για τις δημόσιες σχέσεις τους με τον Καχριμάνη. Οι προϋπολογισμοί των δήμων εμφανίζουν τεράστιο έλλειμμα 154 εκ. ευρώ το 2021, με τις προβλέψεις για πλεόνασμα 60 εκ. ευρώ για το 2022 να είναι αφερέγγυες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο εναγκαλισμός της διαπλοκής με την Περιφέρεια θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος» τόνισε. Θύμισε δε την πρόταση που είχε καταθέσει η παράταξή του από το καλοκαίρι του 2020 για τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη διαχείριση της πανδημίας.

Όσον αφορά τη συζήτηση, για το φωτοβολταϊκό πάρκο στη λίμνη Πουρναρίου, ο κ. Ριζόπουλος έκανε λόγο για «υποκρισία και λαϊκισμό» κατά την πρόσφατη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Κι αυτό επειδή, όπως είπε, «δεν υπάρχει καν νομικό πλαίσιο για πλωτά φωτοβολταϊκά», ενώ κατηγόρησε την ΤΕΡΝΑ για «αλαζονεία επειδή δεν ενημερώνει ποτέ και κανέναν για τις προθέσεις της». Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, είπε με αρκετό σαρκασμό: «Όλοι συμφωνούν με τις ΑΠΕ, αλλά με όρους, χωρίς να μας λένε όμως ποιοι είναι οι όροι αυτοί». Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» είχαν ψηφίσει κατά του πλωτού φωτοβολταϊκού «επειδή δεν θέλαμε να απογοητεύσουμε τους πολίτες» όπως ειπώθηκε από τον επικεφαλής.

Και το τρίτο ζήτημα που έθεσε, ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων με τον κ. Ριζόπουλο να μοιράζει και πάλι τις ευθύνες σε περιφερειάρχη και δημάρχους.

Ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Καχριμάνης «δεν έχει δίκιο στο θέμα αυτό, αλλά έχει μαντρώσει έξι διαπλεκόμενους δημάρχους οι οποίοι πρέπει να φύγουν μαζί του γιατί βλάπτουν τους Ηπειρώτες και είναι υπερβολικά τα χρόνια των θητειών τους, όπως και του ιδίου».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) ότι δεν πήγε στα δικαστήρια αλλά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). «Όλοι γνωρίζουμε τις καθυστερήσεις του ΣτΕ. Με αυτόν τον τρόπο σταματάει η συζήτηση για τα σκουπίδια και η πολιτική πίεση. Έτσι θάβει το θέμα για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να μην ενοχλήσει τον Καχριμάνη, στη λογική του εναγκαλισμού των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης», τόνισε, ενώ αναρωτήθηκε (αφήνοντας αιχμές) γιατί δεν έχει σταλεί στις παρατάξεις η εισηγητική έκθεση της καταγγελίας όπως αυτή κατατέθηκε στο ΣτΕ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3