Ένα νέο επεισόδιο με διαδηλωτές να καίνε το Κοράνι στάθηκε η αφορμή για τον Τούρκο πρόεδρο να εξαπολύσει νέες βολές κατά της Σουηδία, μιλώντας με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία θεωρεί απαράδεκτο να οργανώνονται διαδηλώσεις υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στη Σουηδία.
Νωρίτερα ένας άνδρας έσκισε και έκαψε ένα Κοράνι έξω από το κεντρικό τζαμί της Στοκχόλμης. Η αστυνομία απήγγειλε αργότερα κατηγορίες στον άνδρα για διέγερση κατά εθνικής ή εθνοτικής ομάδας.
Μια σειρά διαδηλώσεων στη Σουηδία κατά του Ισλάμ και υπέρ των κουρδικών δικαιωμάτων έχουν προσβάλει την Άγκυρα, την υποστήριξη της οποίας χρειάζεται η Σουηδία για να ενταχθεί στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Η Σουηδία ζήτησε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Αλλά η Τουρκία, καθυστερεί τη διαδικασία, κατηγορώντας τη Σουηδία ότι φιλοξενεί άτομα που θεωρεί τρομοκράτες και απαιτώντας την έκδοσή τους.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν καταδίκασε την πράξη αυτή σε tweet, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο να επιτρέπονται διαδηλώσεις κατά του Ισλάμ στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.
Περίπου 200 θεατές είδαν τον έναν από τους δύο διοργανωτές να σκίζει σελίδες από το Κοράνι και να σκουπίζει τα παπούτσια του με αυτό πριν βάλει μπέικον μέσα και βάλει φωτιά στο βιβλίο, ενώ ο άλλος διαδηλωτής μιλούσε σε ένα μεγάφωνο.
Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους φώναζαν «Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά για να διαμαρτυρηθούν για την καύση, ενώ ένας άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία αφού προσπάθησε να πετάξει μια πέτρα.
Ένας υποστηρικτής της διαδήλωσης φώναξε «ας καεί» καθώς το ιερό βιβλίο έπιανε φωτιά.
Ενώ η σουηδική αστυνομία έχει απορρίψει αρκετές αιτήσεις για διαδηλώσεις κατά του Κορανίου, τα δικαστήρια έχουν ακυρώσει αυτές τις αποφάσεις, λέγοντας ότι παραβιάζουν την ελευθερία του λόγου.
Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι δεν θα κάνει εικασίες σχετικά με το πώς η διαμαρτυρία θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία του ΝΑΤΟ της Σουηδίας.
«Είναι νόμιμο, αλλά όχι κατάλληλο», είπε, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην αστυνομία να λαμβάνει αποφάσεις για το κάψιμο του Κορανίου.
Η Τουρκία στα τέλη Ιανουαρίου ανέστειλε τις συνομιλίες με τη Σουηδία σχετικά με την αίτησή της στο ΝΑΤΟ, αφού ένας Δανός ακροδεξιός πολιτικός έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.
Με πληροφορίες από Reuters