Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Εικόνα του άρθρου Σουδάν: Εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2023, 13:57
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι εχθροπραξίες στο Σουδάν βυθίζοντας τη χώρα στο χάος.

Ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται διαρκώς από τις εκρήξεις και την ανταλλαγή πυροβολισμών τόσο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ όσο και σε άλλες πόλεις.

Τουλάχιστον 185 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 1.800 έχουν τραυματιστεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Φόλκερ Πέρτες. Οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλα βαρέα όπλα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν από πάνω και αντιαεροπορικά πυρά φώτισαν τον ουρανό καθώς έπεφτε το σκοτάδι.

Ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος, διότι υπάρχουν πολλά πτώματα στους δρόμους γύρω από το κεντρικό Χαρτούμ που κανείς δεν μπορεί να προσεγγίσει λόγω των συγκρούσεων. Δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το πόσοι πολίτες ή μαχητές έχουν σκοτωθεί. Μια ομάδα γιατρών ανέφερε νωρίτερα τον αριθμό των νεκρών αμάχων σε 97.

Το ξαφνικό ξέσπασμα της βίας το Σαββατοκύριακο μεταξύ των δύο κορυφαίων στρατηγών της χώρας, ο καθένας από τους οποίους υποστηρίζεται από δεκάδες χιλιάδες βαριά οπλισμένους μαχητές, εγκλώβισε εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους ή όπου αλλού μπορούσαν να βρουν καταφύγιο, με τις προμήθειες να εξαντλούνται και πολλά νοσοκομεία να αναγκάζονται να κλείσουν.

Ακόμη και σε μια χώρα με μακρά ιστορία στρατιωτικών πραξικοπημάτων, οι σκηνές μάχης στην πρωτεύουσα και τη γειτονική της πόλη Omdurman στην απέναντι όχθη του ποταμού Νείλου ήταν πρωτοφανείς.


Μεσολαβήσεις

Κορυφαίοι διπλωμάτες σε τέσσερις ηπείρους προσπάθησαν να μεσολαβήσουν για την επίτευξη εκεχειρίας και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συζητήσει την κρίση.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ διατύπωσε μέσω twitter την έντονη αντίδρασή του σημειώνοντας πως η ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών αποτελεί πρωταρχική ευθύνη των σουδανικών αρχών.

Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε πως την Δευτέρα πυρά δέχθηκε και μια αμερικανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή. Τα μέλη της αποστολής είναι ασφαλή, είπε, αλλά καταδίκασε την πράξη ως ανεύθυνη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία, συζήτησε χωριστά με τους δυο αντίπαλους στρατηγούς που έχουν εμπλακεί σε αιματηρή σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν και επέμεινε στο ότι «επείγει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός».

Η κατάπαυση του πυρός «θα επέτρεπε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις μάχες, να επανενωθούν οι σουδανικές οικογένειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών της διεθνούς κοινότητας στο Χαρτούμ», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν στους συνομιλητές του, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Βεντάντ Πατέλ.

Έκκληση για τερματισμό των συγκρούσεων απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Καταδικάζω έντονα το ξέσπασμα των συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα στο Σουδάν και απευθύνω έκκληση στους ηγέτες των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποκαταστήσουν την ηρεμία και να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση της κρίσης. Η κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει σε φρικτές απώλειες ζωών, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων», υπογράμμισε.

Τα νοσοκομεία στο Χαρτούμ και άλλες πόλεις της χώρας έχουν περιέλθει σε κακή κατάσταση. Παρατηρούνται σοβαρές ελλείψει, ενώ ακόμη και το προσωπικό τους δεν μπορεί να τα προσεγγίσει λόγω των εχθροπραξιών.

Κορυφαίοι διπλωμάτες από τέσσερις ηπείρους προσπαθούν να μεσολαβήσουν για να επιτευχθεί εκεχειρία και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσει για την κρίση που έχει ξεσπάσει.

Με πληροφορίες από Euronews, AP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back