ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Απομακρύνσεις ξένων υπηκόων καθώς μαίνονται οι μάχες

Εικόνα του άρθρου Σουδάν: Απομακρύνσεις ξένων υπηκόων καθώς μαίνονται οι μάχες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2023, 00:09
ΚΟΣΜΟΣ

Ξένοι υπήκοοι άρχισαν να απομακρύνονται από το Σουδάν σήμερα, μετά από μια εβδομάδα συγκρούσεων που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες πολίτες.

Λόγω των επιθέσεων μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει παγιδευτεί στην πρωτεύουσα του Σουδάν. Το αεροδρόμιο έχει επανειλημμένα στοχοποιηθεί και πολλοί κάτοικοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να βγουν από την πόλη σε ασφαλέστερες περιοχές.

Τα Ηνωμένα Έθνη και τα ξένα κράτη έχουν παροτρύνει τους αντίπαλους στρατιωτικούς ηγέτες να τηρήσουν τις εκεχειρίες που έχουν κηρυχθεί και οι οποίες έχουν αγνοηθεί, και να ανοίξουν ασφαλείς διόδους τόσο για τους αμάχους που διαφεύγουν όσο και για τον εφοδιασμό με την αναγκαία βοήθεια.

Με το αεροδρόμιο κλειστό και τον ουρανό ανασφαλή, χιλιάδες ξένοι -μεταξύ των οποίων προσωπικό πρεσβειών, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και φοιτητές στο Χαρτούμ και αλλού στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής- δεν μπόρεσαν επίσης να φύγουν.

Ο στρατός δήλωσε νωρίς το Σάββατο ότι θα παράσχει ασφαλείς οδούς για την εκκένωση υπηκόων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Κίνα, ενώ η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία εκκένωναν ήδη μέσω του Λιμανιού του Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα. Είπε ότι τα αεροδρόμια στο Χαρτούμ και στη μεγαλύτερη πόλη του Νταρφούρ, τη Νιάλα, ήταν προβληματικά.

Μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι είχε εκκενώσει 157 Σαουδάραβες και άτομα άλλων εθνικοτήτων, μεταδίδοντας πλάνα από ανθρώπους σε ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού, και το Κουβέιτ δήλωσε ότι κάποιοι πολίτες του είχαν φτάσει στην Τζέντα. Η Ιορδανία δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει την εκκένωση 300 πολιτών.

Ο στρατός, υπό τον Abdel Fatteh al-Burhan και οι αντίπαλες Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), υπό τον Mohamed Hamdan Dagalo, γνωστό ως Hemedti, δεν έχουν μέχρι στιγμής τηρήσει τις εκεχειρίες που συμφωνούνται σχεδόν καθημερινά από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στις 15 Απριλίου.

Οι μάχες του Σαββάτου παραβίασαν την τριήμερη εκεχειρία που επρόκειτο να ισχύσει από την Παρασκευή, ώστε να επιτραπεί στους πολίτες να φτάσουν σε ασφάλεια και να επισκεφθούν την οικογένειά τους κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Eid al-Fitr. Και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν την άλλη για παραβίαση της εκεχειρίας.


Επικοινωνία Δένδια

Νωρίτερα όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι για την κατάσταση στο Σουδάν καθώς και η δυνατότητα πιθανής βοήθειας της Αιγύπτου για άμεση παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε Έλληνες τραυματίες.

Αυτή τη στιγμή 120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει πως θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε αποστολή απεγκλωβισμού από το Σουδάν όταν αυτό γίνει εφικτό, ενημέρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως εξήγησε, όταν υπάρξει εκεχειρία το ζητούμενο είναι από εκεί όπου βρίσκονται οι Έλληνες να πάνε στο αεροδρόμιο, μέσω ασφαλούς διόδου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως υπάρχει προετοιμασία και από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι να «μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το αεροδρόμιο, όταν αυτό είναι εφικτό, με μια ομάδα που θα παρέχει και ασφάλεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Μάλιστα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα πως όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, αυτό το σχέδιο θα προχωρήσει.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3