ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Ο φιλορώσος Φίτσο κερδίζει τις εκλογές

Εικόνα του άρθρου Σλοβακία: Ο φιλορώσος Φίτσο κερδίζει τις εκλογές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2023, 15:16
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας πρώην πρωθυπουργός και το κόμμα του κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία, πραγματοποιώντας πολιτική επιστροφή μετά την προεκλογική εκστρατεία με φιλορωσικό και αντιαμερικανικό μήνυμα, σύμφωνα με τα σχεδόν πλήρη αποτελέσματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο και το κόμμα του SMER-SSD, προηγήθηκαν με 22,9%, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Σλοβακίας νωρίς την Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης του 99,98% των ψήφων από περίπου 6.000 εκλογικά τμήματα.

Οι εκλογές του Σαββάτου ήταν ένα τεστ για την υποστήριξη της μικρής ανατολικοευρωπαϊκής χώρας προς τη γειτονική Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία και η νίκη του Φίτσο θα μπορούσε να επιβαρύνει την εύθραυστη ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων που δημιουργήθηκε το 1993 μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας υπήρξε σταθερός υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο, χορηγώντας όπλα και ανοίγοντας τα σύνορα για τους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο.

Καθώς κανένα κόμμα δεν κερδίζει την πλειοψηφία των εδρών, θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού. Ο πρόεδρος παραδοσιακά ζητά από τον νικητή των εκλογών να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, οπότε ο Φίτσο είναι πιθανό να γίνει και πάλι πρωθυπουργός. Διετέλεσε πρωθυπουργός το 2006-2010 και ξανά το 2012-2018.

Ένα φιλελεύθερο, φιλοδυτικό νεοεισερχόμενο κόμμα, το κόμμα Προοδευτική Σλοβακία, ήταν μακράν δεύτερο, με 18% των ψήφων.

Ο ηγέτης του Μιχάλ Σιμέτσα, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι το κόμμα του σέβεται το αποτέλεσμα. «Αλλά είναι άσχημα νέα για τη Σλοβακία», δήλωσε. «Και θα είναι ακόμη χειρότερα αν ο Ρόμπερτ Φίτσιο καταφέρει να δημιουργήσει κυβέρνηση».

Το αριστερό κόμμα Hlas (Φωνή), του οποίου ηγείται ο πρώην αναπληρωτής του Φίτσο στο SMER, Πέτερ Πελεγκρίνι, ήρθε τρίτο με 14,7%. Ο Πελεγκρίνι χώρισε τους δρόμους του με τον Φίτσο μετά την ήττα του «μολυσμένου» από σκάνδαλα SMER στις προηγούμενες εκλογές του 2020, αλλά η πιθανή επανένωσή τους θα ενίσχυε τις πιθανότητες του Φίτσο να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Πελεγκρίνι αντικατέστησε τον Φίτσο από την πρωθυπουργία, αφότου εκείνος αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στους δρόμους μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του το 2018.

Ο Πελεγκρίνι συνεχάρη τον Φίτσο για τη νίκη του, αλλά δήλωσε ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί σε μια κυβέρνηση μπορεί να μην λειτουργήσουν καλά.

«Δεν είναι ιδανικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένας τέτοιος συνασπισμός», είπε.

Ένας άλλος πιθανός εταίρος συνασπισμού, το υπερεθνικιστικό Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα, μια ξεκάθαρα φιλορωσική ομάδα, έλαβε 5,6%.

Αυτά τα τρία κόμματα θα είχαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία εάν ενώσουν τις δυνάμεις τους σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι επικριτές του Φίτσο ανησυχούν ότι η επιστροφή του στην εξουσία θα μπορούσε να οδηγήσει τη Σλοβακία να εγκαταλείψει την πορεία της με άλλους τρόπους, ακολουθώντας τον δρόμο της Ουγγαρίας υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και σε μικρότερο βαθμό της Πολωνίας υπό το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη.

Η Ουγγαρία έχει υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ για φερόμενες παραβιάσεις του κράτους δικαίου και διαφθορά, ενώ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ λένε ότι η Πολωνία έχει απομακρυνθεί από τις αρχές του κράτους δικαίου της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back