ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο «ανέκτησε τις αισθήσεις» του

Εικόνα του άρθρου Σλοβακία: Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο «ανέκτησε τις αισθήσεις» του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2024, 10:01
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση που να απειλεί τη ζωή του, αφού πυροβολήθηκε κατά την αποχώρησή του από κυβερνητική συνεδρίαση την Τετάρτη, δήλωσε υπουργός της κυβέρνησης.

Ο ένοπλος πυροβόλησε πέντε φορές τον 59χρονο Φίτσο, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να παραμείνει αρχικά σε κρίσιμη κατάσταση και να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ώρες αργότερα το βράδυ της Τετάρτης.

«Ήμουν πολύ σοκαρισμένος ... ευτυχώς απ' όσο γνωρίζω η επέμβαση πήγε καλά και υποθέτω ότι στο τέλος θα επιβιώσει ... δεν είναι σε κατάσταση που απειλεί τη ζωή του αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Σλοβάκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Περιβάλλοντος Τόμας Ταράμπα στην εκπομπή Newshour του BBC.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Aktuality.sk επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή που δήλωσε ότι ο Φίτσο βγήκε από το χειρουργείο και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του διευθυντή του νοσοκομείου, στο οποίο νοσηλεύεται, «η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι σοβαρή, λόγω της πολυπλοκότητας των τραυμάτων». Παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Αυτή η δολοφονία (απόπειρα) είχε πολιτικά κίνητρα και η απόφαση του δράστη γεννήθηκε αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο Μάτους Σουτάι-Έστοκ, αναφερόμενος στις εκλογές του Απριλίου που κέρδισε ο σύμμαχος του Φίτσο, Πέτερ Πελεγκρίνι.

Οι πυροβολισμοί στην πόλη Χάντλοβα της κεντρικής Σλοβακίας, οι οποίοι σύμφωνα με τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης διαπράχθηκαν από έναν 71χρονο άνδρα, συγκλόνισαν το μικρό κράτος της κεντρικής Ευρώπης και προκάλεσαν διεθνή καταδίκη.

Η Σλοβακία, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει μικρό ιστορικό πολιτικής βίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μαζί με τους εταίρους της Σλοβακίας στην ΕΕ, εξέφρασαν σοκ και καταδίκασαν τους πυροβολισμούς.

Ο δράστης

Το πρόσωπο που έχει συλληφθεί και κατηγορείται πως πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο είναι συγγραφέας, 71 ετών, με καταγωγή από το κεντρικό τμήμα της χώρας, μεταδίδουν σλοβακικά ΜΜΕ.

«Νομίζω πως μπορώ να το επιβεβαιώσω, ναι», είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, ερωτηθείς σχετικά με την ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκαταλέγεται στους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης Ντούα (Dúha, «Ουράνιο Τόξο») στην πόλη Λεβίτσε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back