Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σκληρές μουσικές για σκληρούς καιρούς

Εικόνα του άρθρου Σκληρές μουσικές για σκληρούς καιρούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2020, 10:24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι One Step from the Edge είναι μια γιαννιώτικη μπάντα, με δύο δίσκους στο ενεργητικό της, πολλά live και ταχεία… ωρίμανση. Τους αποτελούν οι Αλέξης Σερέτης-φωνή, Βασίλης Παππάς-κιθάρες, Μιχάλης Μαμακής-κιθάρες, Κώστας Πουργιάζης-μπάσο, Νίκος Στάκας-τύμπανα και Μαρία Μοσχέτα-πλήκτρα/programming. Ο Τύπος Ιωαννίνων μίλησε με τον Αλέξη Σερέτη για το Deafening Silence και ιδού τα αποτελέσματα

Metal; Metalcore; Μελωδικό thrash; Ή μήπως να μη βάλουμε καθόλου ταμπέλα στη μουσική των OSftE;

Καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον και για αυτή τη συνέντευξη. Η αλήθεια είναι πως δεν μας αρέσουν οι ταμπέλες. Άρα θα επιλέξουμε να μην βάλουμε καθόλου ταμπέλα στη μουσική μας. Τα ακούσματά μας είναι πολλά και διαφορετικά και θεωρούμε ότι αποτυπώνονται και στη μουσική μας. Σίγουρα είμαστε aggressive, έχουμε αρκετά screams στα κομμάτια μας, αλλά από την άλλη είμαστε και πολύ μελωδικοί. Επίσης οι ταχύτητες στη μουσική μας ποικίλλουν από γρήγορες μέχρι αργές. Έχουμε κομμάτια με thrash περάσματα, όλα έχουν πολύ groove και κάποια περιλαμβάνουν και έντονα ατμοσφαιρικά στοιχεία. Επίσης, η μουσική μας είναι up tempo, αρκετά τεχνική χωρίς όμως να γίνεται κουραστική.

Η μπάντα έχει ήδη μια αναγνωρίσιμη πορεία και ένα δίσκο που, τουλάχιστον όπως τον αντιλήφθηκα εγώ, μοιάζει με «πρόωρη ωριμότητα». Τι μεσολάβησε ανάμεσα στο Deafening silence και το Beneath the surface;

Ευχαριστούμε πολύ για τον χαρακτηρισμό! Η αλήθεια είναι ότι αρκετά από τα μέλη των Οne step from the edge έχουμε αρκετά χρόνια πια στη σκηνή μιας και συμμετέχουμε σε μπάντες για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει αποτυπώνεται και στις συνθέσεις. Αυτό που άλλαξε μεταξύ των δύο άλμπουμ είναι ότι αποκρυσταλλώθηκε ο προσανατολισμός της μουσικής μας. Έτσι δουλέψαμε περισσότερο σε αυτά τα στοιχεία που αποτελούν το DNA των one step from the edge και τα εξελίξαμε. Επίτρεψέ μου πάντως να προσθέσω ότι είμαστε ακόμη στα μισά αυτής της εξελικτικής πορείας. Στόχος μας είναι να εξελίξουμε και άλλο τα χαρακτηριστικά της μουσικής μας και πιστεύουμε ότι στο επόμενο άλμπουμ θα ξεδιπλωθεί ακόμη περισσότερο η ταυτότητα της μπάντας. Άλλωστε έχουμε ήδη ξεκινήσει να συνθέτουμε κομμάτια για επόμενη κυκλοφορία.

Υπάρχει μια στάνταρ διαδικασία συγγραφής και σύνθεσης ή όπως σας προκύψει, στο στούντιο;

Στο στούντιο μπαίνουν μονάχα πινελιές. Θεωρούμε ότι η μουσική που παίζουμε χρειάζεται σημαντική προεργασία. Συνήθως το κάθε κομμάτι προετοιμάζεται και αποστέλλεται στα υπόλοιπα μέλη σε μια πολύ προχωρημένη μορφή. Ουσιαστικά αυτή είναι η εικόνα που έχει για το κομμάτι αυτός που το συνθέτει. Μετά το κάθε μέλος έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει τα μέρη του αλλά και να προτείνει συνθετικές αλλαγές. Όλοι βάζουν τις δικές τους πινελιές, για να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα και κριτήριο είναι πάντα το καλύτερο για το τραγούδι.

Το Ashes, το πιο πρόσφατο βίντεο της μπάντας, έχει κοινωνικό-περιβαλλοντικό μήνυμα. Σας ανησυχούν τα πράγματα που γίνονται γύρω μας; Είναι πηγή έμπνευσης;

Το δεύτερο album μας έχει τους πιο έντονα κοινωνικούς στίχους από οποιαδήποτε κυκλοφορία έχω συμμετάσχει. Επειδή γράφω εγώ τους στίχους, μπορώ να πω ότι όσο περνούν τα χρόνια οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν τη θεματολογία των κομματιών όλο και περισσότερο. Στο The Deafening Silence υπάρχουν κομμάτια για την οικολογική καταστροφή, όπως το Ashes που ανέφερες, κομμάτια για τον ρατσισμό όπως το Monster, για τις κοινωνικές ανισότητες και την πολιτική διαφθορά όπως το Crushing around you, τη βία όπως το 310 ή ακόμη και για ζητήματα πίστης όπως το Believe.

Ποια φάση κρατάτε κυρίως από τη μέχρι τώρα πορεία της μπάντας, που έχετε πει ότι θα τη θυμάστε για πάντα;

Αν μιλάμε για «όμορφες» καταστάσεις, τότε ορισμένες συναυλίες είναι πραγματικά μοναδικές εμπειρίες, όπως όταν παίξαμε support στους Septic Flesh στο Stage ή στο Mountain Rock Festival όπου η άρτια διοργάνωση μαζί με τον υπέροχο ήχο και το εξαιρετικό κοινό μας έκανε να απολαύσουμε κάθε λεπτό πάνω στη σκηνή.

Αν όμως ψάχνεις για κωμικές φάσεις, τέτοιες υπάρχουν ένα σωρό! Τελευταία που μου έρχεται στο μυαλό είναι σε μια πρόβα που ενώ είχαμε πει ότι θα φέρουμε τις 7χορδες κιθάρες (έχουμε κομμάτια γραμμένα και σε 6χορδες και σε 7χορδες…) για να παίξουμε συγκεκριμένα κομμάτια, έχουμε στήσει τα πάντα, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε πρόβα και ο ένας κιθαρίστας μας, ο Βασίλης, συνειδητοποιεί ότι έχει φέρει την 6χορδη κιθάρα! Έπεσε τρελό γέλιο και τρελό τρέξιμο, για να πάμε σπίτι του να φέρουμε την 7χορδη και να προλάβουμε να παίξουμε!

Μόλις τελειώσει η καραντίνα, θα γίνει καμιά συναυλία;

Η φάση αυτή μας έχει πάει πίσω αλλά προφανώς η υγεία προέχει. Έχουμε σκοπό να κάνουμε μια live παρουσίαση σε έναν πολύ ζεστό και ξεχωριστό χώρο, όπου θα παίξουμε όλο το νέο album αλλά και μερικά κομμάτια από το πρώτο μας cd. Ο χώρος είναι εξαιρετικός για να ακουστεί σωστά και όπως θέλουμε η μουσική μας και ανυπομονούμε να εξομαλυνθεί η κατάσταση για να ζήσουμε αυτήν την εμπειρία με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Φυσικά είμαστε διαρκώς έτοιμοι για live και θα συμμετάσχουμε και σε φεστιβάλ το καλοκαίρι, αλλά δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι από τώρα.

Ευχαριστώ πολύ

Ευχαριστούμε και εμείς



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back