Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο στην αυστριακή ακροδεξιά

Εικόνα του άρθρου Σκάνδαλο στην αυστριακή ακροδεξιά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2019, 18:40
ΚΟΣΜΟΣ

Tην παραίτησή του ανακοίνωσε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, μετά το σκάνδαλο για προεκλογικές συναλλαγές με Ρωσίδα επιχειρηματία που αποκάλυψαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Στη θέση του Στράχε αναλαμβάνει ο υπουργός Μεταφορών, Νόρμπερτ Χόφερ.

Το βίντεο που γυρίστηκε με κρυφή κάμερα δείχνει τον άρτι παραιτηθέντα αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να συζητά μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2017, με μια γυναίκα που πίστευε ότι είχε σχέση με μια ισχυρή προσωπικότητα της Ρωσίας, για τη δυνατότητα μιας οικονομικής ενίσχυσης του κόμματός του και σε αντάλλαγμα την πρόσβαση στις δημόσιες αγορές της Αυστρίας.

Οι πληροφορίες αυτές που δημοσιεύτηκαν χθες βράδυ -με σχετικά αποσπάσματα του βίντεο- από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης Suddeutsche Zeitung και Der Spiegel, προκάλεσαν τριγμούς στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού του Σεμπάστιαν Κουρτς, ηγέτη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), συμμάχου της ακροδεξιάς.

Ο αυστριακός Τύπος θεωρούσε βέβαιη σήμερα την παραίτηση του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ηγέτη ενός από τα ισχυρότερα εθνικιστικά κόμματα της ΕΕ, συμμάχου του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία και της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.

Ο ηγέτης του FPÖ υπέβαλε την παραίτησή του στον καγκελάριο κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα μαζί του, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

«Το FPÖ έχει τελειώσει», είναι τίτλος σήμερα του ταμπλόιντ Kronen Zeitung, που έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα.

Στη συνάντηση με τη γυναίκα που έγινε σε ένα σπίτι στο νησί 'Ιμπιθα, ο Στράχε συνοδεύεται από έναν από τους επιτελείς, τον Γιόχαν Γκουντένους, νυν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FPÖ. Ο Στράχε προτείνει στη συνομιλήτριά του ότι μπορεί σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή της, να πάρει κρατικές συμβάσεις.

 

Ένα μιντιακό τοπίο παρόμοιο με αυτό του Όρμπαν

«Αυτή θα έχει όλες τις δημόσιες συμβάσεις ανατίθενται σήμερα στον Strabag», έναν αυστριακό όμιλο κατασκευών, μείζονα παράγοντα στον κατασκευαστικό τομέα, λέει ο επικεφαλής του FPÖ, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση των δηλώσεών του.

Ο Στράχε αποκλείει να υπάρξει αντίσταση από το συντακτικό προσωπικό του ταμπλόιντ Kronen Zeitung γιατί «οι δημοσιογράφοι είναι οι μεγαλύτερες πόρνες στον πλανήτη», λέει. Μετά την επιστροφή του στην εξουσία το 2017, το Κόμμα των Ελευθέρων κατηγορείται ότι επιτίθεται στα μέσα ενημέρωσης, κυρίως στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΟRF που κατηγορεί ότι δεν τηρεί ουδετερότητα.

Ο Στράχε εξηγεί επίσης στη συνομιλήτριά του ότι θέλει να «οικοδομήσει ένα μιντιακό τοπίο παρόμοιο με αυτό του Όρμπαν» στην Ουγγαρία. Στη χώρα αυτή, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επικρίνεται για μαζική υποχώρηση του πλουραλισμού στον Τύπο.

Η συνάντηση στην Ίμπιθα ήταν στην πραγματικότητα στημένη για να παγιδευτεί ο ηγέτης του FPÖ, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης που τονίζουν ότι δεν γνωρίζουν ποιος είναι πίσω από την επιχείρηση που οργανώθηκε τρείς μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο επικεφαλής του FPÖ είπε στους δημοσιογράφους ότι πράγματι η συνάντηση έγινε εκείνο το βράδυ, αλλά αρνήθηκε ότι διέπραξε την παραμικρή επιλήψιμη πράξη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στη Süddeutsche Zeitung, ο Στράχε επικαλέστηκε τη "μεγάλη ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωσε" εκείνο το βράδυ και το "σημαντικό εμπόδιο της γλώσσας" με τη συνομιλήτριά του.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν, ο Στράχε περιγράφει επίσης στην επισκέπτρια έναν μηχανισμό χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας που παρακάμπτει το Ελεγκτικό Συνέδριο μέσω πληρωμών σε μια οργάνωση και όχι απευθείας στο κόμμα. Επικαλείται δωρεές που κυμαίνονται από 500.000 έως 2 εκατομμύρια ευρώ και απαριθμεί βαριά ονόματα αυστριακών εργοδοτών που θα χρηματοδοτούν το FPÖ.

Ο βουλευτής Γιόχαν Γκουντένους, ο οποίος μιλά πολύ καλά ρωσικά, κάνει τη διερμηνεία στη συνομιλία αυτή. Το FPÖ, πριν ανέλθει στην εξουσία, είχε υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, με αποτέλεσμα να κατηγορείται επανειλημμένα για θολές σχέσεις με τη Μόσχα.

 

Ο Κουρτς υπό πίεση

Ένδειξη της νευρικότητας στους κόλπους του FPÖ, ο ευρωβουλευτής Χάραλντ Βιλίμσκι, πρώτος στο ψηφοδέλτιο του FPÖ για τις ευρωεκλογές, ακύρωσε το ταξίδι του χθες, Σάββατο στο Μιλάνο, όπου ο ηγέτης της ιταλικής ακροδεξιάς Ματέο Σαλβίνι συγκάλεσε τα μεγάλα εθνικιστικά κόμματα πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο» των τελευταίων 50 χρόνων. Το φιλελεύθερο κόμμα NEOS θεωρεί "αναπόφευκτες" τις νέες βουλευτικές εκλογές.

Η υπόθεση ξεσπά οκτώ ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, κι ενώ το κλίμα είναι τεταμένο στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Κουρτς επικρίνεται όλο και περισσότερο για τη συμμαχία του με ένα κόμμα που εμπλέκεται συχνά σε εξτρεμιστικές αποκλίσεις.

Ο Στράχε διαδέχτηκε στο Γεργκ Χάιντερ στην ηγεσία του FPÖ του οποίου προσπάθησε να εξωραΐσει την εικόνα, καλλιεργώντας ο ίδιος το προφίλ ενός ευυπόληπτου βουλευτή μετά τις συναναστροφές που είχε με κύκλους νεοναζί στα νιάτα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back