ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Το Σκαμνέλι και η ιστορία του

Εικόνα του άρθρου Το Σκαμνέλι και η ιστορία του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2024, 18:00
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ - ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Στο Κεντρικό Ζαγόρι, στον παλιό Δήμο Τύμφης, περίπου 55 χλμ από τα Γιάννενα, βρίσκεται το Σκαμνέλι.

Πριν από οκτώ χρόνια, το χωριό και η περιοχή του ήρθαν ξανά στην επικαιρότητα, όταν αποκαλύφθηκαν δύο κιβωτιόσχημοι τάφοι, ασύλητοι, χρονολογούμενοι από τα βυζαντινά χρόνια.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2020, αποκαλύφθηκε ένας ακόμα τάφος.

Ο Λαμπρίδης στα «Ζαγοριακά» αναφέρει ότι το χωριό «αναφερόμενον και εν τινι βασλικώ της Τουρκίας κώδικι» έχει 1.000 κατοίκους, στα τέλη του 19ου αιώνα, 7 ενορίες, 800 σπίτια.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει τις μονές της περιοχής και ειδικότερα, σε αυτή της Αγίας Παρασκευής. «Όπισθεν της μονής προς Β. απαντώνται και ερείπια τινα αρχαία, ίσως Πελασγικά, όπου υπέθεσαν τινες ότι εκείτο το Δωδωναίον Μαντείον, ουκ ορθώς σε ο Π.Α.Π τίθησιν αυτά εις το Ρογκοβόν».

Αναφέρει επίσης ότι κατά την περίοδο επιδρομών στο χωριό, ένα μέρος των κατοίκων κατέφυγε στη Βοσκόπολη (Μοσχόπολη), όπου «εσχηματίσθη συνοικία υπάρχουσα και ονομαζόμενη μέχρι σήμερον Σκαμνελιά εξ ης και ο Βαρών Σίνας, κατά τινας, κατάγεται».

Μια άλλη ευργέτιδα, της οποίας η καταγωγή έχει τοποθετηθεί στο Σκαμνέλι, εσφαλμένα όμως, είναι η Αγγελική Παπάζογλου, η οποία με τη διαθήκη της κατέλειπε μεταξύ άλλων και το αρχοντικό της, το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται η Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων. Ενδεχομένως τα περί καταγωγής της προέκυψαν από την ύπαρξη οικογένειας με το ίδιο επίθετο, στο Σκαμνέλι.

Σχετικά με το όνομα, ο Οικονόμου στα «Οικωνύμια» παραπέμπει στην αναζήτηση κάποιου επωνύμου, από το οποίο προήλθε η ονομασία. Θεωρεί ότι δεν πρόκειται για ονομασία που προήλθε από το «μικρό σκαμνί», γιατί όπως τονίζει, δεν εμφανίζεται ο συγκεκριμένος τύπος στην περιοχή της Ηπείρου.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back