ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Σκάλα: Τα παλιά «ψαράτικα»

Εικόνα του άρθρου Σκάλα: Τα παλιά «ψαράτικα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2017, 03:09
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Η Σκάλα, στην παραλίμνια συνοικία Σιαράβα, αποτελούσε έναν από τους κύριους εμπορικούς «δρόμους» της πόλης. Στο λιμανάκι της, κατέφταναν οι βάρκες γεμάτες με προϊόντα από την απέναντι μεριά της λίμνης: από λαχανικά και οπωροκηπευτικά μέχρι κάρβουνα. Τα πανδοχεία δε της περιοχής, κυρίως κατά την περίοδο προ της απελευθέρωσης, εξυπηρετούσαν όσους προσέγγιζαν την πόλη από την πλευρά της λίμνης.

Η Σκάλα αποτελούσε όμως και το καταφύγιο για τους ψαράδες. Από τις πρώτες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων (Ιστορικό Αρχείο Δήμου Ιωαννιτών), μετά την απελευθέρωση της πόλης, ήταν η ανέγερση δημοτικών ιχθυοπωλείων (ξύλινα παραπήγματα) στην περιοχή, τα οποία κατεδαφίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’50 λόγω των απαιτήσεων του σχεδίου της πόλης. Σε αυτές τις αποφάσεις, η Σκάλα αναφέρεται και ως «Ψαράτικα» (όπως τα έλεγαν). Εκεί έβγαιναν οι ψαράδες μετά την επιστροφή τους από τη λίμνη και άπλωναν τα δίχτυά τους για να τα στεγνώσουν και να τα ράψουν. Εικόνες που συνέχισαν να υπάρχουν στο σκηνικό της πόλης και κατά τις δεκαετίες μετά τον πόλεμο.


Όσον αφορά την προκυμαία που υπήρχε κάποτε, αυτή αποτέλεσε «μήλον της έριδος» μεταξύ των βυρσοδεψών, που δραστηριοποιούνταν στην παραλίμνια αυτή περιοχή, και των κατοίκων της συνοικίας Σιαράβα οι οποίοι απαιτούσαν την εξυγίανση του παραλίμνιου χώρου της Σκάλας. Τη δεκαετία του ’20, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την επέκταση της προκυμαίας, παρά τις αντιρρήσεις των βυρσοδεψών που υποστήριζαν ότι θα παρεμποδιζόταν η άσκηση της δραστηριότητάς τους στη λίμνη.

Με την πάροδο του χρόνου, η φυσιογνωμία της Σκάλας άλλαξε. Μετατράπηκε σε χώρο αναψυχής και πρασίνου, ενώ η προκυμαία, κατά τη δεκαετία του ’80, έδωσε τη θέση της στο πάρκο Κατσάρη.

* Ψαράδες στη Σκάλα κατά τη δεκαετία του ’50 με τον φακό του Άγγελου Καλογερίδη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back